Три язовира преливат

  • 10 февруари 2012 17:45

  • 8446
  • 9
Три язовира преливат
©

Три язовира на територията на страната преливат в момента. Това са Боровица в Родопите, язовир Камчия в източната част на Стара планина и язовир Ясна поляна, който захранва с вода всички селища на юг от Бургас. Информацията е на Министерството на околната среда и водите.

Най-близкият до София язовир е Панчарево. Построен е за напояване и промишлено водоснабдяване на Кремиковци. В момента се стопанисва от напоителни системи. Повредите в част от съоръженията на Панчарево са причина нивото на язовира да се поддържа ниско.

Нивото се регулира през преливника, защото основния изпускател е развален, ако бъде отворен, не се знае дали ще може да бъде затворен отново.

Язовир Белопопци до Горна Малина през 2005-а година наводни 14 села в общината, тогава водата отнесе 200 кубически метра пръст от самата язовирна стена и сериозно повреди съоръжението. Оттогава до момента общината води война за язовира, който е на Напоителни системи. Предстои обаче сделката да бъде финализирана и общината да купи от държавата съоръженията и стената и така да придобие окончателно язовира.

Според кмета на Горна Малина - Емил Найденов, ситуацията ще се усложни през пролетта, затова нивото се държи ниско.

По думите на дежурния синоптик на БАН Гергана Козинарова, в неделя и понеделник се очаква затопляне и в понеделник за кратко в източна България ще завали дъжд, но при ниски температури 2-3 градуса над нулата, така че не се очаква да има снеготопене.

Температурите се очаква обаче да се повишат значително след 22 и 23 февруари, а утре синоптиците ще разберат дали в понеделник дъждът в Южна България ще е силен.

Ако получат такива данни, очаквайте предупреждение за предстояща усложнена обстановка.
Евентуални дъждове биха попречили на започналото рано сутринта спешно укрепване на дигата на река Марица край Свиленград.

Ремонтът трябва да приключи до седмица, в противен случай пълноводната река може отново да потопи къщи и пътища във бедстващата община.

След трагедията в село Бисер - от „Напоителни системи” започнаха източването и укрепването и на хасковския язовир Тракиец. Днес покачване не е отчетено.

Последвайте канала на

8446 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
SERGO

2012.02.11 | 04:36

9
4uk iskam te takaf fen sam nqmal otdavna namerime dai tel da ti se obadq ste napravq partien sekretar
чук

2012.02.11 | 03:44

7
много си малоумен бе синко, да не съм я писал аз тая програма - Бойко комуниста и неговите отрепки избиващи народа са я писали преди 3 години - от толкова време са на власт,ама ти явно не си забелязал щото няма промяна ама си прекалено тъп за да го осъзнаеш!

2012.02.11 | 01:15

2
Ако имате идеи как да направим България или вашето населено място по-добро място за живеене, или просто ви дразнят определени неща, споделете ги тук! www.ideiazabulgaria.com
челопеч

2012.02.11 | 03:45

8
моята идея е да избием всички политици начело с Бойко комуниста и мафиот и техните семейства и да им продадеме кръвта и органите в Албания!
до тоя отдоло

2012.02.11 | 03:00

6
В грешка си. НЕ Бойко е виновен, напротив! Герб е най-честната и истинска партия която ни е управлявала досега. България има най хубавото си управление сега. ЗА изтребване са циганите. Ако избием 1,5 милиона цигани т.е. всичките в България, то България ще тръгне нагоре. Циганите я дърпат надолу, защото са неграмотни, неработят, крадът, и правят по 10 деца, и трябва ние българите да им ги издържаме. А и само ни излагат в чужбина. Затова в България не трябва да има и 1 циганин. Всичкото под ножа, или в чужбина без право на завръщане тук. И без това БГ не им е родината. Турците ще си ги оставим, но с закона че турчин няма да има право да е депутат и да влиза в НС и въобще управлението на България. Също се събарят и всички джамии, защото България е християнска държава. Ако искат джамии ей им Турция, да отиват там, никой не ги спира. Тя е мюсюлманска, България християнска. Всеки си решава къде да живее. Никой не ги задържа тук. А колкото до българите предатели, всички те в затвора, като това са може би половин БСП и цялото ДПС което трябва да спре да съществува завинаги.
gold1

2012.02.11 | 02:29

5
Коментара ти е перфектен! Смърт за всчки цигани, турци и помаци!

2012.02.11 | 02:02

4
ПЕЧЕЛИ РЕАЛНИ ПАРИ ОНЛАЙН! N E O B U X - P E C H A L B A . F R E E . B G
11

2012.02.11 | 01:15

3
W W W . O R I G I N A L N I . BE --- ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО 2012 - КУПИ ТЕНИСКА НА ЛЮБИМИЯТ СИ ОТБОР !!!
чук

2012.02.10 | 23:50

1
Герп - ОВЦИТЕ и техните клакьори да си прочетат "Програмата..." с която дойдоха на власт и сами да си посочат ВИНОВНИКА! Две години и половина само мързел, некадърност, лъжи, прехвърляне на отговорности, рязане на лентички, тупане в гърдите, мачлета на малки вратички... Програма на ПП ГЕРБ за Европейско развитие на България ПП ГЕРБ ще управлява водния сектор в дългосрочен план, в съответствие с изискванията за устойчиво развитие на Република България и интегрирано с политиката за водите на Европейския съюз. ПРИОРИТЕТ ІІ - Инвестиции във водна инфраструктура за преодоляване на водни кризи Действия за реализиране: 1. Създаване на единен воден кадастър, регламентиране собствеността на водните обекти, системи и съоръжения; 7. Съдействие за ефективни действия при увеличаване дела на малките ВЕЦ с цел увеличаване дела на енергийното производство от възобновяеми енергийни; 8. Създаване на системи за качествен и количествен мониторинг и контрол на водите, осигуряване на надеждни данни за ефективно управление на водните ресурси. ПРИОРИТЕТ II - Подобряване състоянието на водите, опазване на водните ресурси, и ефективен контрол на дейностите по ползване на водни обекти Действия за реализиране: 1. Интегриран подход при управление и опазване на водните екосистеми; 2. Обсъждане, приемане и прилагане на планове за управление на речните басейни до края на 2009 г.; 3. Преразглеждане на действащото законодателството и регламентиране на собствеността на водоснабдителните и канализационни системи и съоръжения и системите за защита от вредното въздействие на водите; 4. Ускорено проектиране, доизграждане и/или реконструкция на инфраструктурата за отвеждане и пречистване на отпадъчни води на населените места и намаляване количеството на непречистените отпадъчни води, постъпващи във водни обекти;

Добави коментар

Водещи новини