Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

  • 23 юни 2018 06:55

  • 6310
  • 2
Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки
© Булфото

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Юристът Огнян Маринов, председател на Национално дружество „Традиция“, което се занимава с представянето на подобни исторически спектакли на открито, съобщи че подготвят закон по нова евродиректива във връзка с използването на огнестрелно оръжие в тези зрелищни събития. Евродирективата има само препоръчителен характер, не се прилага едно към едно в националното законодателство на която и да било страна, но ако на тази база се приеме закон, може да сложи край на историческите възстановки, отбелязва Маринов. В такъв случай ще се наложи опълченците и хайдутите да ползват бутафорни оръжия от дърво и стиропор, както е в киното.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6310 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.06.23 | 10:48

2
Фалшиви хора,с фалшив патриотизъм.Национализмът е вреден за България. Възстановките са бутафория и омаловажават историческите събития.
Velikov

2018.06.23 | 08:20

1
не эакачайте черешевото топче че да не вэеме да гръмне иэедници на народа .

Добави коментар

Водещи новини