Грантаджийски организации финансирали протестите на майките на деца с увреждания? (видео)

  • 21 юни 2018 10:35

  • 7170
  • 3
Грантаджийски организации финансирали протестите на майките на деца с увреждания? (видео)
© Novini.bg

Децата не са разменна монета за правенето на политики за тях. Ние като родители трябва да се борим за тяхното добро бъдеще. Това каза на пресконференция председателят на Асоциацията на деца с епилепсия Веска Събева.

В момента се случва разделение, защото хората с увреждания искаме по-добър живот, заяви изпълнителният директор на Център за психологически изследвания и зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания към Министерски съвет Адриана Стоименова.

В общественото пространство национално представените организации сме обвинявани, че не подкрепяме закона за личната помощ. На съвета във вторник нашите организации подробно се запознахме с проекта, внесен от омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Не можем да подкрепим такъв проект, който е само за 77 000 деца с увреждания, а не за всичи хора с увреждания. Аз не мога да кажа на никоя майка или на възрастен човек, че те няма да имат такава подкрепа. Ние настояхме личната помощ да бъде разработена в Закона за социалните услуги – според индивидуалните нужди на децата те да получат подкрепа. Изкуственото разделение на групите в момента не е в полза на никой. За мен е много странно, защо в момент, когато правителството е подало ръка и се работи, обстановката е такава, че има протести и разсейване на общественото внимание, посочи Стоименова.

Ще продължим работа по закона за хората с увреждания – за равни, хуманни права. Личната помощ е част от хората с увреждания, отхвърляме обаче да бъде само за една група в обществото, добави тя.

Започваме разследване – към нас има подадени документи, че грантаджийски организации са получили пари от утвърдени фондации и международни източници уж за социални проекти, а впоследствие с тях финансират протести. Ще съберем факти и ще ги дадем, където трябва, за по-сериозен одит. Въпросът за хората с увреждания е надпартиен, той е обществен. Трябва да бъдат провеждани такива политики, че хората с увреждания да не живеят в бедност. Питам тези проекти, които се финансират от външни източници, дали искат този процес да не се случи, каза още Адриана Стоименова.

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев, уточни, че никой от съюза не е против приемането на услугата лична помощ. Това обаче е първото правителство, което събра кураж да сложи пръст в раната. Трябва да му бъде дадено време да си свърши работата при един диалог, заяви той.

Васил Долапчиев се обяви против оставката на зам.-социалния министър Росица Димитрова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7170 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Оооооо ехо

2018.06.21 | 11:18

3
НА ТИЯ САМО ПОЛИТИКА ИМ СЕ ВЪРТИ В ГЛАВИТЕ! ДЕЦАТА НЕ БИЛЕ РАЗМЕННА МОНЕТА С ТЯХ ПОЛИТИКА И Т. Н. С ЕАНА ДУМА ТИЯ НЕ СА НИКАКВИ РОДОЛЮБЦИ. ТЕ СА УПРАВНИЦИ ЧИНОВНИЦИ ПРАВИТЕЛСВЕНИ И НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦЙИ. Е КАК ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА ОСТАНАЛИТЕ ХОРА В НУЖДА ИНВАЛИДИ. СОЦ. МИНИСТЕРСТВО ДАЛАВЕРАДЖЙИ И КРАДЦИ.
Българин

2018.06.21 | 11:10

2
Кабинета на Борисов е за оставка и съд за пропуснати ползи към народа и обществото!
Това са 9 години откраднати пари на населението -- проекти, помощи: които са били за хората в България

2018.06.21 | 10:58

1
ТОЗИ ОЧАЛАТ СВИНЧАР Е НА ХРАНИЛКА В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ.НИТО ВЕДНЪЖ НЕ Я ВИДЯХ В ПАЛАТКОВИЯТ ЛАГЕР НА МАЙКИТЕ.ОБИКНОВЕН СЛУГИНАЖ НА ШАЙКАТА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини