Софиянци събират отделно опасни отпадъци

  • 09 февруари 2012 18:56

  • 853
  • 0
Софиянци събират отделно опасни отпадъци
© Съвършено нова за страната система за разделно съб

Съвършено нова за страната система за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата стартира в столицата. Системата включва приемане на място при притежателя на отпадъка или в Мобилен събирателен пункт, осигуряване на транспорт и опаковка за безопасно транспортиране, последващо третиране и обезвреждане.

Тя значително ще допринесе за отделянето на опасните отпадъци, съпътстващи бита от общия поток битови отпадъци, натрупвани всекидневно на територията на общината.

Основните групи отпадъци от домакинствата, които ще се събират по този начина са: живак и живаксъдържащи уреди (например термометри, живачни прекъсвачи и др.), лаково-бояджийски материали, домакински препарати и химикали (в това число препарати за борба с вредители), мастила и замърсени опаковки, фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност) и други отпадъци, чиито състав и свойства създават риск за човешкото здраве и околната среда.

От 12.01.2012 г. работи универсален телефонен номер 0700 11 750, на който се приемат заявки за предаване на опасни отпадъци. Отпадъците се приемат от домовете и в Мобилен събирателен пункт по график. Първият Мобилен събирателен пункт ще бъде разположен на 10.02.2012 г. на бул. „Мадрид" №1, пред районна администрация „Оборище". Утре в 12.00 ч кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова ще посети мобилния пункт.

Актуална информация за Системата ще има на страниците в интернет на Столична община и БалБок Инженеринг АД. Транспортирането и обезвреждането се извършва от БалБок Инженеринг АД при условията на издаденото от МОСВ разрешение за дейности с опасни отпадъци.

Последвайте канала на

853 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини