"Софийска вода" ще пречиства питейната вода с UV лъчение

  • 15 юни 2018 20:57

  • 4855
  • 1
"Софийска вода" ще пречиства питейната вода с UV лъчение
© bulphoto

Водата на столичани ще се пречиства чрез UV лъчи след 2020 г. Технологията ще се въведе за първи път в нашата страна. Това съобщи новият изпълнителен директор на "Софийска вода" АД Васил Тренев пред журналисти в пречиствателна станция "Бистрица".

Ултравиолетовото третиране ще се извършва на това място. Идеята е включена в утвърдения от КЕВР бизнес план за следващите пет години. Хлорирането на водата обаче няма да отпадне, уточни Павел Зеленков, мениджър в "Софийска вода". UV пречистването е допълнителна мярка, обясни той.

Водата в София е мека, съдържанието на магнезий и калций в нея са в точно такава комбинация, която е полезна за човека, хлоридите са с 20% под нормата, а солевото съдържание е ниско, обясни Весела Стефанова, шеф на модерната лаболатория на пречиствателна станция "Бистрица".

„Въпреки UV лъчението ще остане и хлорирането на водата. Целта е да има остатъчен хлор във водопроводната мрежа. Едното съоръжение не заменя другото, а го надгражда, като по този начин получаваш по-добри резултати“, каза още Зеленков.

Предимството на UV третирането на питейната вода е, че ще разрушава напълно ДНК-то на микроорганизмите, като така ще бъде сигурно, че те нямат да се възстановят отново на по-късен етап по водопроводната мрежа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4855 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай Пешо

2018.06.15 | 21:28

1
Що не пробват с шамани?

Добави коментар

Водещи новини