Министър Петков посочи инструментите за по-добра заетост

  • 14 юни 2018 12:38

  • 903
  • 0
Министър Петков посочи инструментите за по-добра заетост
© Министерство на труда и социалната политика

Социалната икономика е ефективен модел за социално включване.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  в приветствие към участниците в  Европейската конференция на тема „Социалната икономика като ефективен модел за социално включване“.

Форумът се провежда в периода 13-15 юни в к.к. Златни пясъци, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

„Тя е възможност, но и предизвикателство да създадем благоприятни условия, чрез които хората от уязвимите групи да участват в постигането на социално приобщаващ икономически растеж“, заяви Петков.

Форумът е организиран от Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания в партньорство с Националния алианс за социална отговорност.

По думите на министъра социалното предприемачество, социалните услуги са инструментът за постигане на повече справедливост, по-добра заетост, достойни доходи за голяма част от хората, особено за тези в уязвимо положение.

В изказването си министър Петков подчерта, че днес социалната икономика осигурява платена заетост в рамките на ЕС на близо 14 млн. души, което представлява около 6,3% от работещото население на страните членки.

В социалната икономика са разкрити над 19,1 млн. платени и неплатени работни места.

В нея участват повече от 80 млн. доброволци и над 2,5 млн. организации и предприятия.

Тези факти показват значимостта и силата на една икономика, която има за цел да обединява и сближава хората за постигане на индивидуални и колективни интереси, каза министър Петков.

Той добави, че в България социалната икономика е представена от кооперациите, предприятията с нестопанска цел и социалните предприятия.

„Едно от направленията, върху които ще концентрираме своите усилия в следващите години, е изграждането на изцяло виртуализирана дигитална екосистема на субектите на социалната икономика и свързаните с тях процеси и явления. Фокусът на вниманието ни ще е насочен и към засилване на трансгранично сътрудничество чрез двустранни и регионални инициативи, които да дадат по-широк достъп до пазари, да разширят полето на социалните цели, да синхронизират публичните политики и да ускорят приложението на добрите практики“, каза в заключение министър Петков.

Целта на конференцията е да допринесе за разбиране на европейската  концепция за социална икономика и да даде отговор на въпроса как този вид икономика може да допринесе за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие. По време на форума бяха представени добри практики и модели за интеграция на хората с увреждания.

Обсъдени бяха различни законодателни рамки в европейските страни за регламентиране на социалната икономика и насърчаване социалното предприемачество.

Веселина Спасова
903 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини