Екатерина Захариева, проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов представиха резултатите от проекта "Мисия България" (снимки)

  • 07 юни 2018 16:02

  • 1987
  • 1
Екатерина Захариева, проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов представиха резултатите от проекта "Мисия България" (снимки)
© Булфото (архив)

През последните няколко месеца, по време на "Мисия България", проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов представиха с лекции и снимки това, което е дала България на европейската и световната цивилизация, и бяха истински културни, образователни и исторически посланици, които успяха в десет държави да представят по интересен начин българската история и култура.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, която на съвместен брифинг днес с проф. Овчаров и проф. Павлов представи резултатите от проекта. "Мисия България" е инициатива, с която археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов, с подкрепата на Министерството на външните работи, обиколиха десет държави в Европа и Азия с разкази за историята на България и кирилицата.

Министър Захариева разказа, че обиколката е започнала на 17 март в Тараклийския държавен университет, където лекцията се е радвала на голям интерес - над 200 студенти и преподаватели. Следващата им мисия - в Екатеринбург, също е предизвикала голям интерес и там е било обсъдено предложението за поставяне на паметник на кирилицата в града. Изследователите са били и в Пекин, където посещението им е съвпаднало с откриването на център за българистични изследвания. В рамките на мисията те са изнасяли лекциите си в Белгия, Гърция, Кипър, Словения, Словакия, Унгария, Армения.

Общо мисията е струвала 33 хиляди лева. Планираме с другите комуникационни програми да продължим, приносът на България за световната цивилизация трябва да се представи на различни континенти, заяви Захариева.
Археологът проф. Николай Овчаров оцени проекта като много успешен. Той обясни, че мисията е и за чуждите държави, но и за българите, и акцентът е бил съобразен със съответната държава. Мисията стана много добра, тази кампания даде възможност да направим нещо, което малко ни куца - представянето на България, на българското културно-историческо наследство, коментира проф. Овчаров и припомни, че ние сме третата страна в Европа по археологически и културно-исторически забележителности. Проф. Пламен Павлов допълни, че такъв вид представяне се прави от много държави, и то методично, и посочи, че това е стъпка към отваряне към света.

 

 

Последвайте канала на

БТА
1987 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.06.07 | 18:53

1
комунисти, комсомолци, пионери заедно....

Добави коментар

Водещи новини