България подкрепя равенството между половете на работното място

  • 05 юни 2018 13:38

  • 1884
  • 2
България подкрепя равенството между половете на работното място
© Министерство на труда и социалната политика

Българското правителство поставя специален акцент върху разработването на мерки за равно участие на жените и мъжете на пазара на труда, по-добро съвместяване на професионалния и семейния живот, достъп до професионално обучение и квалификация, равно заплащане за равен труд.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  по време на 107-та редовна сесия на Международната конференция на труда.

Тя е върховният орган на Международната организация на труда (МОТ) в Женева, Швейцария, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В качеството си на ръководител на тристранната делегация на България той изрази пълната подкрепа на страната ни към инициативата на генералния директор на МОТ Гай Райдер „Жените на работното място: стремеж към равенство“.

В изказването си министър Петков, който е и председател на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика, подчерта, че равенството между половете и овластяването на жените заемат много важно място в дневния ред на ЕС.

Предоставянето на равни възможности за жените и мъжете - включително премахването на разликата в заплащането между тях, е от решаващо значение за постигането на целите, залегнали в стратегията "Европа 2020".

„Равенството между половете е ключов въпрос и в контекста на Европейския стълб на социалните права и годишния цикъл на 2018 г. за европейското икономическо управление“, допълни още министър Петков.

България е изцяло ангажирана с общата цел за осигуряване на равенство между половете, овластяване и благоденствие на жените и момичетата. Създаването на равни възможности, недискриминация и овластяване на жените са на високо място в програмата на председателството ни на Съвета на ЕС.

Важен е и въпросът за повишаване на дела на жените, работещи в сектора на информационните и комуникационните технологии, каза министър Петков.

Той добави, че политиките за съвместяване на професионалния и личния живот, инвестирането в центровете за грижи и в подходяща семейна подкрепа допринасят за намаляване на разликата в заплащането на жените и мъжете и за стимулиране на равенството между тях.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1884 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Munchen

2018.06.05 | 15:03

2
Как по-точно? България е единствената страна-членка на ЕС, където навсякъде висят обяви, написани на табелки, на които е посочено мъж или жена! Това е недопустимо и е дискриминация. По която и улица да тръгне човек, ще го види. Преди повече от 10 години уж се прие закон срещу тази дискриминация. В Германия винаги има M/F или Mann oder Frau в обявите!
Умник Гюро

2018.06.05 | 13:52

1
​Равенство между мъже и жени - да. Но не и равенство с мутантни хибриди, наречени "транс-полове".

Добави коментар

Водещи новини