Денят на детето е

  • 01 юни 2018 06:29

  • 2227
  • 1
 Денят на детето е
© Pixabay

Денят на детето се празнува в България всяка година на 1 юни. Малцина обаче знаят, че в миналото той се е отбелязвал и на друга дата.

В интервю за БТА Мариана Димитрова - уредник в отдел "Най-нова история" към Русенския исторически музей, обяснява, че празнуването на Деня на детето води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. В България през 1927 г. е издаден указ на цар Борис Трети за отбелязване на Деня на детето през втората неделя след Великден всяка година. Така за първи път у нас Денят на детето е честван официално на 8 май 1927 година. Димитрова разказва, че в Царство България празникът има всенароден характер и по своята мащабност се сравнява само с празника на Светите равноапостоли Кирил и Методий. От 8 май 1928 година инициативата за официалното му ежегодно празнуване се поема от Съюза за закрила на децата в България /СЗДБ/. Той е учреден на 14 юни 1925 г. и отначало е към структурите на Българското дружество "Червен кръст". Пръв председател е проф. д-р Стефан Ватев. Основна цел на СЗДБ, заложена в неговия устав, е "да се грижи за всестранното физическо и духовно развитие на детето". През 1934 г. Съюзът вече е независима организация - юридическа личност. Още от създаването си той е член на Международния съюз за закрила на децата със седалище в Женева.

Димитрова цитира и една от известните детски учителки по това време - Пенка Касабова - сестра на Гео Милев, работила известен период в Русе, която казва, че "манифестации, публични речи, сказки, изложби и др. целят да заставят общественици, възпитатели, майки и бащи в този ден да откъснат вниманието си от всички други интереси и да го насочат към идеите за закрила на децата". Идеята била да се създаде в цялата страна мрежа от организации, чрез които да се промени нагласата и отношението към децата - да се нахранят бедните деца, да се спасят болните и да се пробуди готовността да се помага винаги на изпадналите в беда деца.

За отпразнуване на Деня на детето в България още в 1927 г. е създаден специален комитет под председателството на княгиня Евдокия - дъщеря на бившия български цар Фердинанд Първи и сестра на цар Борис Трети. В комитета, наречен по-късно Върховен съвет, участвали също Софийският митрополит Стефан, министрите на просветата и на войната, представител на Министерството на вътрешните работи и народното здраве, представители на ръководството на Съюза за закрила на децата в България, видни общественици и изтъкнати творци на художествени произведения за деца.

Димитрова разказва, че след женитбата на цар Борис Трети патрон на честването на Деня на детето и на самия СЗДБ става съпругата на царя - царица Йоана. За Деня на детето са издадени и марки с лика на княгиня Мария-Луиза Сакскобургготска като дете. Денят на детето, повсеместно отбелязван в цялата страна, се превръщал в истинско събитие за град Русе. През седмицата се организирали благотворителни акции и публични събрания. Лекари, педагози и юристи изнасяли реферати и беседи, които били публикувани в пресата. В Деня на детето имало молебен, манифестация, обяд за бедни деца и концерти. Димитрова посочва, че след 1947 г. Денят на детето започва да се отбелязва в България на 1 юни, като това продължава и до днес.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2227 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.06.01 | 08:36

1
Да са живи здрави и много много щастливи

Добави коментар

Водещи новини