Показват тефтерчето на Христо Ботев в Националната библиотека на 1 юни

  • 30 май 2018 21:02

  • 2114
  • 2
Показват тефтерчето на Христо Ботев в Националната библиотека на 1 юни
© bulphoto (архив)

На 1 юни в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” (НБКМ) ще бъде изложен оригиналният личен бележник на Христо Ботев. През последната година от живота си той е записвал в него данни за литературната си дейност, имена на свои революционни съратници, там е и черновата на стихотворението “Обесването на Васил Левски”, съобщават от библиотеката.

В навечерието на Деня на Ботев и падналите за свободата на България Националната библиотека ще представи и изложбата “Перо и знаме”, посветена на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Откриването е на 1 юни от 11:00 часа в Централното фоайе. Експозицията включва 8 витрини с книги, вестници и други материали, отразяващи различни страни от живота и дейността на поета революционер. Показани са издания на негови стихове от различни години, сред които и “Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова” (фототипно издание и оригинал от второто издание, 1880), архивно наследство като “Официални румъно-турски документи по минаването на Хр. Ботевата чета през Дунава”, както и портрети на Ботевите четници.Специално изработени тематични табла – “Поет и публицист”, “Борец за свобода” и “По пътя към безсмъртието”, представят документални материали от фонда на Националната библиотека, свързани с живота на Ботев.

На фокус са Прощалното писмо на поета, негова кореспонденция с революционни дейци и др. Изложбата е създадена от библиотечни експерти в отделите “Български исторически архив” и “Библиографско и информационно обслужване”.

Гостите ще се запознаят и с електронната версия на Ботевото тефтерче, съвместно начинание на Националната библиотека и Регионалната библиотека “Христо Ботев” – Враца. Това е вторият безценен документ от фонда на НБКМ (след тефтерчето на Васил Левски), намерил подобаващото си съвременно издание в бутиков дигитален проект.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2114 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.05.31 | 06:49

2
Само да не попадне в ръцете на някоя фолк-поп разпоретина и да направи некой "уникален" хит
Крум Усаински-Крупник

2018.05.30 | 23:04

1
Цървули!!!Да четат русосифилистичните дупедавци и гъзолизачи!!!Ще разберат какво е мислил Ботев за Рускенефа!!!То и Раковски е мислил същото!!!Ура и Слава за Великите Българи искрено мразили Варварският Народ и Държава!!!

Добави коментар

Водещи новини