Съставиха 7 акта за замърсена вода и затвориха 3 басейна за един сезон

  • 29 май 2018 07:35

  • 2285
  • 0
Съставиха 7 акта за замърсена вода и затвориха 3 басейна за един сезон
© Pixabay

Седем акта за замърсена вода на басейни и с отклонения в показателите за химични съединения в нея са съставили инспекторите от Столичната регионална здравна инспекция през миналия сезон. Други три обекта са спрени, съобщи „Нова телевизия“. Направени са и 24 предписания. Общо 508 са направените проверки през 2017-а, като са проверени общо 127 водни съоръжения.

Най-честите нарушения се отнасят до качеството на водата. Засилени проверки на всички басейна в столицата е започнала инспекцията. Те са планови, но ще се повтарят и през цялото лято. Столичната регионална здравна инспекция ще изпраща веднага на място свои хора и по сигнали на граждани.

Инспекторите измерват приоритетно количеството хлор. За да е в норма, то не трябва да е по-малко от 0.3 и повече от 0.5 мг на литър. Проверяват и показателите за замърсяване на водата – изследва се дали във водата има амониеви йони. Ако количеството им е над нормата, значи басейнът е сериозно замърсен. Измерва се и киселинността на пробите като се следи Ph-показателя. Водата се проверява и на мирис като се загрява до 60 градуса. Ако басейнът е по-силно хлориран, тя мирише много натрапчиво. Резултат от експеримент на телевизията показва, че само една от трите изследвани в лаборатория проби е в нормите. Това обаче са само първоначалните проби. На практика се взимат три, като се проверява сградната инсталация, канализацият и наличието на пречиствателни съоръжения.

От РЗИ уверяват, че като цяло, през летния сезон басейните поддържат добро качество на водата и случаите на замърсявания са относително редки.

РИОКОЗ проверяват не само в началото, но и по всяко време на сезона водата във водоемите. Един от най-честите проблеми, които могат да се появят при плуване в замърсена вода, са гъбични.

Откритите басейни в страната отварят на 1 юни. В София те са 200, като от тях закритите са 125.

Предстои всеки открит плувен басейн да бъде обхванат с трикратни последователни вземания на проби и огледи и оценки на сградната инсталация, ВиК, наличието на пречиствателни съоръжения, заяви Марияна Петрова, главен инспектор в РЗИ – София.

Гражданите, които се усъмнят в чистотата на водата, могат да сигнализират на телефон (02) 832 71 11.

Последвайте канала на

Novini.bg
2285 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини