Венцислав Караджов разкри кой и кога може да използва личните ни данни

  • 28 май 2018 08:36

  • 3480
  • 1
Венцислав Караджов разкри кой и кога може да използва личните ни данни
© БНТ

Беше направено не малко за разясняване на новия регламент. Бизнесът не се интересуваше от новия регламент, и за него това не беше акт, който ще се приложи веднага. Новите санкции стресира бизнеса. Това заяви председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов за новия регламент GDPR.

"Правото на информация не може да е над правото на защита на личните данни, както и обратното, трябва да има баланс", каза още той.

"Понякога разкриването на информация предварително не е толкова важно, колкото разкриването на престъплението", допълни Караджов.

"Ако има например журналистическо разследване с цел разкриване на неправомерни практики, не би следвало да има санкции за медията или журналиста, който го излъчи. Но ако се окаже, че това е жълта новина, то тогава ще има санкции", разкри още председателят на Комисията за защита на личните данни.

"По начало хотелите би трябвало да предоставят възможност гостите сами да попълват личната информацията. Адресът и имената са тези, които трябва да се попълват. Това е минималната информация, която човек трябва да предостави. Хотелът може да поиска и ЕГН-то на госта. След 6 месеца става безсмислено да се пази информацията в хотелите", коментира той по повод регистрациите в хотели.

"В медицинските заведения се иска всякаква информация, за да се види дали даденото лице е осигурено", заяви Караджов.

"Фотографите, които снимат на публични места няма да имат проблем. Щом човек е на обществено място, той трябва да знае, че може да бъде заснет", завърши темата за личните данни Венцислав Караджов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3480 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.05.28 | 10:46

1
бизнеса в България не се интересува от регламенти и все се надява да мине метър, но не става, стреснали ги санкциите, по-добре нека се стряскат докато се научат

Добави коментар

Водещи новини