Жестоки глоби от милиони евро за компаниите, неспазваща регламента за личните данни

  • 25 май 2018 09:56

  • 2468
  • 0
Жестоки глоби от милиони евро за компаниите, неспазваща регламента за личните данни
© Pixabay

Компании, които оперират с личните данни на европейски граждани, но не са регистрирани в държави членки на Европейския съюз, а в трети страни, са длъжни да имат представител в Евросъюза и са задължени изцяло да спазват всички разпоредби на европейския регламент за защита на личните данни. В случай на нарушения ще се налагат глоби. Това каза в „Преди всички“ по БНР евродепутатът Емил Радев.

„Санкциите са страшно големи вече. При нарушение на регламента от страна компаниите може да им бъде наложена санкция до 20 милиона евро, с максимален размер от 4% от годишния световен оборот на корпорацията. Например, това за „Фейсбук“ би означавало стотици милиони евро санкции“, каза той.

Радев обясни и целта на регламента: „Няма да има как да се събират личните данни без наше съгласие. Чувствителните лични данни въобще няма да се обработват, защото регламентът забранява да се обработват лични данни, разкриващи расов или етнически произход, политически възгледи, религиозни или философски убеждения, членство в синдикални организации. Забранява се обработването на генетични данни, биометрични данни, данни за здравословното състояние или за сексуалния живот или ориентация на физическото лице, освен ако не са на лице определени условия, точно описани в регламента“.

Новият регламент за защита на личните данни беше приет през 2016 година и членките на ЕС имаха достатъчно време да предприемат необходимите мерки, да направят информационна кампания, но това не се случи на доста места, в това число и България, каза Радев: „За съжаление и Европейската комисия не предприе достатъчно мерки да направи такава широка информационна кампания. Този регламент засяга всеки – всеки един човек, който предоставя личните си данни, всеки един работодател, фирма – било то малка, средна или голяма, които обработват личните данни“.

Що се отнася до това, че страната ни все още не е готова с промените във вътрешното си законодателство, „не би следвало да доведе до някакви последици, защото много бързо могат да се наваксат пропуските“.

„Надявам се, че КЗЛД ще направи малко по-широка информационна кампания, преди да започне да налага санкции по регламента“, каза още Радев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2468 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини