В Садово започва еко фестивал

  • 24 май 2018 07:41

  • 918
  • 0
В Садово започва еко фестивал
© Pixabay

Деца ще се учат да пишат буквите от глаголицата днес в Садово по време на тридневния Фестивал на "Еко, Био производителите и на Арт Творците", съобщи за БТА Нели Дакова, организатор на събитието.

В Деня на Българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, малчуганите и гостите на майските празници в Садово ще се опитат да напишат имената си на глаголица на картончета, както и да оформят с глаголически букви първите думи от химна на българската просвета "Върви, народе, възродени" върху голямо пано дълго 3.50 м.

"Всяко дете ще може да влезе в ролята на български книжовник и да се включи с по една буквичка. Така малките ще осъществят първия си досег с ранната българска история, когато тази азбука се е използвала. Меките и заоблени форми на глаголицата са изключително интригуващи за децата. Ще им разкрием и значението на знаците, които не са изражение само на определени звуци, а разкриват цяла философска система за добродетелен живот", каза организаторката. Тя добави, че всяко дете ще изпише по една буква, а отдолу на паното те ще рисуват свободно, който каквото иска и с каквото прецени, но свързано с природата и здравословната храна.

По време на фестивала, освен традиционното изложение на еко и био храни от малки производители, ще има и голямо разнообразие на арт изделия, а акцент на събитието тази година са различни детски работилници. Децата ще пълнят торбички с билки, ще си правят декоративни възглавнички пълни с шлюпки от лимец. Малчуганите ще бъдат запознати и с лечебните растения - билките, за какво могат да се използват и още за пътя на хляба и откъде идва той. Ще има демонстрации, свързани с печенето на хляб, /от лимец, от други пълнозърнести брашна, хляб с квас/, на които малки и големи сами ще могат да си омесят и опекат хляб на подници на жив огън, като това се прави за първи път, посочи Дакова.

Специален гост на фестивала ще е шеф Росен Чакъров, който ще прави кулинарни работилници, в които ще учи деца и техните родители да приготвят вкусни и здравословни ясния от чисти сезонни български плодове и зеленчуци. Предвидени са още работилници за здравословни бонбони и сушени крекери, йога за деца, по време на фестивала ще бъде показана и техниката екопринт на листа и цветя върху шалове.

В екофестивала в Садово ще вземат участие еко и био производители от цялата страна.

"Идеята е да съберем на едно място хора, които са ориентирани към природосъобразен начин на живот и към природосъобразно, биодинамично земеделие, щадящо природата", уточни организаторката. Идеята е също така със събитието да насочим децата към чистата храна и към природосъобразния начин на живот, както и техните родители.

По време на фестивала е предвидена и лекционна част, като всички лекции са в сферата на биодинамичното и природосъобразно земеделие или алтернативно земеделие, каза Нели Дакова.

Планирани са лекции за еко образованието в училище и изграждането на зеленчукови градини в училищна среда, за резитбата на дървесни видове в градска среда и основните закономерности в ашладисването, за биодинамичното земеделие и тенденциите в развитието на екологичното земеделие по света и в България. И още за почвеното плодородие в природното и сертифицирано земеделие, за биологичната защита на растения от болести и неприятели, а доброволческата формация "Зеленият отбор на България" ще говорят за дейността им по създаване на Разменна Българска банка за семена от чисти сортове.

Фестивалът на "Еко, Био Производителите и на Арт Творците" продължава цели три дни, до 26 май, и се съчетава с Майските празници и Празника на Садово - 24 май. Паралелно с тях в града се провежда и Фолклорен фестивал, посветен на известния кларнетист, родом от Садово, Георги Пендов, в който участват самодейни състави от региона и цялата страна.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
918 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини