Фандъкова: Извинението на Таско Ерменков за "отровната" вода не е достатъчно

  • 23 май 2018 08:40

  • 3021
  • 0
Фандъкова: Извинението на Таско Ерменков за "отровната" вода не е достатъчно
© БНТ

За мен инвестициите в образованието са абсолютен приоритет и резултатите от този приоритет са много показателни. Това каза в сутрешния блок на БНТ кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Вече построихме 92 нови детски градини, увеличихме местата с над 16 000. Продължаваме със строителството – тази година ще бъдат готови район "Витоша" - Драгалевци, "Младост" и "Красно село". Усилията ни се насочват към възрастта на детските ясли. Увеличихме обхвата на децата в тази възраст двойно, но имаме още работа. В детските градини обхватът на децата е 98%. Недостиг има в няколко района, а в някои райони има дори свободни места, заяви Фандъкова.

Започнахме да инвестираме в усилено строителство и разширение на училища. В момента изграждаме 22 нови учебни зали. Те позволяват работа в групи. По програма "Региони в растеж" разработихме програма за ремонт. По програмата започва строителство и ремонт на 17 училища и детски градини. Говорим и за енергийна ефективност, и за модернизация на училищните дворове, обясни столичният кмет.

Приемам идеята да има пилон с българското знаме във всяко училище и детска градина. Готови сме да помогнем на директорите на учебните заведения в тази насока, посочи Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Тя коментира и темата за завода за изгаряне на битовите отпадъци. Производството на енергия от отпадъци е много важна част от кръговата икономика и решаване на проблемите с битовите отпадъци в цял свят. Около 450 са подобните инсталации само на нашия континент. Във Виена има четири подобни инсталации, дори в самия център на града, като е туристическа атракция там, каза Фандъкова.

Винаги, когато става въпрос за подобни големи проекти има много спекулации и манипулации, включително и от политически партии. В последните дни бяхме свидетели на такъв случай – с водата на софиянци. И при завода за за изгаряне на битовите отпадъци има заиграване със страховете на хората, заяви кметът на София.

Тази система е подкрепена от Европейската комисия още през 2012 г. Правят се всички възможни проучвания. Тук живеят моите деца и внуци, така че за мен този въпрос е изкючително важен. Това е трайно и устойчиво решение на проблема за десетилетия напред, каза Фандъкова. В завода на Яна се отделя всичко, което може да се отдели, в момента депонираме 16% от отпадъците, при 100% само преди няколко години, допълни Фандъкова.

Тя каза, че не приема извинението на депутата от БСП Таско Ерменков за поста му във Фейсбук, в който се твърди, че водата в София е отровна заради изсипано голямо количество химикали в река Искър. Извинение за подобно поведение не е достатъчно. Това твърдение на политика се появи в момент, в който информация вече имаше. Когато в петък започнаха да излизат слуховете за замърсената вода в София, веднага бяха направени подробни анализи и информацията като резултати и анализи от "Софийска вода" беше качена още в събота. Така че е недопустимо като отговорен политик да правиш такава публикация във Фейсбук, подчерта Фандъкова.

Подадох официален сигнал до прокуратурата, искам да бъдат проверени източниците на тази информация, защото хората са притеснени - това е най-важният ресурс. Надявам се да се спре с подобни опити да се заиграва със страховете на хората, особено от политици, посочи столичният кмет.

Тя заяви, че договорите с фирмите, изпълняващи пътните ремонти в София, са изключително строги. Гаранционните договори са минимум 5 години. При най-знаковия ремонт за това лято – на ул. "Граф Игнатиев", гаранционният срок е 8 години. Надявам се това да накара фирмите да работят прецизно, каза още Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Започнахме работа и на квартални улици с цялостна реконструкция, добави тя.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3021 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини