Бедствено положение е обявено в община Костинброд

  • 07 февруари 2012 20:00

  • 3266
  • 0
Бедствено положение е обявено в община Костинброд
©

Въведено е бедствено положение на територията на община Костинброд, област София.

Обстановката на територията на страната остава усложнена към 19.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

С решение на Националния щаб е поискана помощ чрез Механизма на ЕС за гражданска защита.

Необходими са чували за изграждане на диги в наводнените населени места и палатки за настаняване на бедстващи хора. На по-голямата част от страната вали сняг.

Силният вятър на места предизвиква снегонавявания и сериозно усложнява пътната обстановка. Продължават спасителните и възстановителните работи в област Хасково.

В района на Свиленград от високото ниво на р. Марица са наводнени частично прилежащите райони на града. Нивото на реката в наводнените райони се задържа. Продължава да е затворен за движение новопостроеният път от ГКПП „Капитан П. Войвода” към автомагистрала „Марица” поради заливане на участък от пътя с около 50 см вода.

Остават откъснати от останалите населени места селата Любеново и Родопи в община Хасково. В залетия участък на главен път Е-80 между селата Капитан Андреево и ГКПП „Капитан Андреево” нивото на водата е с около 100-150 см над асфалта в протежение на около 1500 м. Залят е участък около трета бариера в района на ГКПП. Продължава да е затворен ГКПП „Капитан Андреево” за всички МПС. Пристанищата Бургас и Варна са затворени за движение на плавателни средства. Летище Пловдив е затворено за полети. Всички останали летища работят нормално. На територията на област Стара Загора има затруднение в пътните участъци в с. Ветрен, общ. Мъглиж и село Николаево, общ. Гурково. По пътя има бедстващи автомобили поради силно снегонавяване.

Сили на ОУПБЗН-Стара Загора извършват спасителни дейности на заседналите в преспите МПС. Хората се евакуират в селата Дъбово и Ветрен. Влошава се обстановката на територията на област Русе. Седем населени места са без електрозахранване.

Сили на ОУПБЗН - Русе извличат заседнали МПС в участъците на пътя Русе – с. Щръклево и Русе – с. Червена вода.

В област София е въведено бедствено положение на територията на община Костинброд, в селата Безден, Богьовци, Бучин проход, Дреново, Дръмша, Градец, Опицвет, Понор, Чибаовци и Царичина. Има населени места без електричество в общините Елин Пелин, Правец и Костинброд. Нарушено е водоснабдяването в населени места на общините Костинброд и Правец.

Провежда се спасителна операция за доставяне на медикаменти в махалите на селата Лъга и Лопян в Етрополския балкан. На спасителен екип от ГДПБЗН ще бъде предоставена моторна шейна от Планинската спасителна служба на БЧК – Тетевен. На жителите ще бъдат доставени медикаменти и стоки от първа необходимост. Достъпът до махалите е невъзможен от няколко дена, поради обилен снеговалеж.

Има скъсана дига на р. Соколица между селата Обручище и Медникарово, общ. Гълъбово. Залети са земеделски земи. Не са застрашени населени места. В община Сърнево, област Стара Загора са поискали помощ от БЧК за питейна вода. Помощта е осигурена и пътува за общината.

На 08 февруари 2012 г. в района на с. Бисер и в Свиленград ще работи екип за водно спасяване на БЧК. Организацията ще изпрати в района и психолози.

С решение на Националния щаб е поискана помощ чрез Механизма на ЕС за гражданска защита. Необходима е доставка на полипропиленови чували за пясък за изграждане на диги в наводнените населени места в Хасковска област и други райони на страната.

Има необходимост и от палатки за настаняване на бедстващи хора. През нощта метеорологичната обстановка ще остане усложнена, ще вали сняг, ще духа умерен и силен, в източна България и бурен, североизточен вятър, ще има снежни виелици и образуване на преспи.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3266 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини