Легендарен алпинист: 100-грамово устройство можеше да спаси живота на Боян Петров

  • 17 май 2018 20:59

  • 88019
  • 5
Легендарен алпинист: 100-грамово устройство можеше да спаси живота на Боян Петров
© Фейсбук

Един от най-известните алпинисти в света обясни защо българският алпинист Боян Петров е решил да не взема със себе си сателитния телефон при опита да изкачи осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите.

Италианецът Симоне Моро разясни точно какво усилие изисква носенето на иначе много важната за живота на алпиниста техника.  Моро изчислява, че ако сателитният телефон тежи 300 грама, то те се умножават по 10 000 стъпки. Което от своя страна излиза 3 тона допълнително усилие. Моро признава, че и той самият е правил компромиси с екипировката си - слага си по-леки обувки, тръгва с по-малко гориво и дори изоставя допълнителния чифт чорапи. Но винаги взема със себе си сателитен телефон и резервни батерии.

50-годишният италианец категорично подчертава, че не смята за грешка решението на Боян Петров да не вземе със себе си устройството за комуникация. И признава, че шансовете за оцеляване на Боян Петров можеха да бъдат много по-големи, ако беше взел в багажа си друга техника, която набира все по-голяма популярност сред алпинистите. Става дума за устройството "Ин Рийч" на "Гармин", което тежи 100 грама и може да предава съобщения за помощ. Благодарение на него спасителните екипи много по-бързо щяха да получат шанса да се ориентират къде е алпинистът и евентуално да се опитат да му помогнат, пише в. "168 часа".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
88019 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини