Манолова представи отново стряскащи данни за насилието над деца (обновена+видео)

  • 15 май 2018 11:08

  • 4030
  • 3
Манолова представи отново стряскащи данни за насилието над деца (обновена+видео)
©

„Изключително важна и чувствителна е темата за насилието над деца“, заяви омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на в началото на обществена дискусия на тема „Насилието над деца: правни аспекти на превенцията, разпознаването, докладването, отговора и интервенциите от страна на институциите в България“.

„Винаги, когато се постави на масата темата, изпитвам огромна вина и тревога за правата на децата“, заяви тя.

Българската държава продължава да не е транспонирала в пълен обем директивата от 2012 година за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата за защита от насилие, обясни Манолова.

Тя изрази и огорчението си за това, че продължава да има интернати заради липсата на промени в законодателството, предаде репортер на Novini.bg.

„Миналата година е имало 70 жалби за насилие над деца, подадени в институцията на омбудсмана. Не е колосално число, но зад тези числа стоят 70 деца, облени в сълзи. Около 17% от децата са обект на тежки форми на физическо наказание - удари по главата, ушите или лицето, силно и многократно удряне. Всеки един от трима ученици на възраст между 13 и 15 години са обект на тормоз в световен мащаб. Едно от 10 момичета са подложени принудително на сексуален контакт. Едно на три подрастващи момичета на възраст от 15 до 19 години в световен мащаб е било жертва на емоционално, физическо или сексуално насилие. Една пета от жертвите на убийства по света са юноши и деца под 20 - годишна възраст. Всички тези числа трябва да ни накара да защитим децата от съвременния бич, от насилието и агресията на улицата, в училището и в семейната среда“, заяви Манолова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4030 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини