Езерото Панчарево изчезва

  • 11 май 2018 08:28

  • 2864
  • 0
Езерото Панчарево изчезва
© Булфото (архив)

Езерото Панчарево изчезва, алармират жители на района, които ще излязат на протест. Причина за недоволството им е бездействието на институциите.

Панчаревското езеро е създадено изкуствено през 50-те години на XX век. Не е почиствано от 80-те години. В момента наноси са затлачили горната му част, а огромни водорасли пречат на рибарите. Канализация няма, затова всички знаят, че мръсната вода от Панчарево, Кокаляне и Бистрица отива директно в езерото. Спортистите тренират там все по-трудно, защото буквално се налага да косят водораслите.

За да се почисти Панчаревското езеро, трябва да се раздели на две - едната част да бъде пресушена и празната да се изчисти от боклуците.

От Напоителни системи, които отговарят за езерото, признават, че проблем с чистотата има. Проверките им обаче показали, че макар и затлачено, Панчаревското езеро е в добро техническо състояние, а водата е чиста.

Изследваме качеството на водата в лицензирана лаборатория периодично, имаме такова предписание, нямаме констатирано негативно качество на водата", каза пред бТВ изпълнителният директор на Напоителни системи Снежина Динева.

Вече е възложена обществена поръчка кой и как да изчисти Панчарево. Ако никой не обжалва, почистването може да започне до края на годината.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2864 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини