Проф. Пимпирев: Моля се Господ да е с Боян Петров. И друг път е изпадал в тежки ситуации

Когато повече от седмица няма вест от някой, който е тръгнал да катери един 8-хилядник, е доста обезпокоително, защото в момента връзките са доста добри, не е както преди 30 години. 

Това каза в предаването "Денят на живо" по Канал 3 директорът на българския антрактически институт Проф. Христо Пимпирев във връзка с изчезването на алпиниста Боян Петров. "Сега със сателитен телефон от всяка точка човек има връзка с базовия лагер.Най-обезпокоителното е, че той е без сателитен телефон. Той го е оставил в базовия лагер, което за мен е непонятно, защото винаги при всичките си експедиции и то на доста по-високи места е бил със сателитния си телефон. Затова за мен е странно, че е бил без него и че го няма от толкова много време, но тъй като той се е измъквал от много тежки ситуации, се моля Господ да е с него и да е станало чудо, и да е в някоя цепнатина, където да се е скрил от лошото време, да си е направил снежна пещера", добави той.

Според алпиниста Петър Атанасов, вероятно когато Боян Петров е тръгнал, времето е било добро. „Проблемът на Хималаите и изобщо на планините е този, че там промените настъпват много бързо и е много трудно да се предвиди до каква степен времето ще се влоши”, каза той и даде за пример трагедията в Алпите отпреди една седмица, когато загинаха 10 души, между които и една българка, съпруга на един от най-големите италиански гидове.

„Тръгват, вървят, надяват се, че времето ще се влоши, надяват се обаче, че ще се измъкнат от лошото време и ще стигнат до заслона. Връхлита ги лошото време, което има характер на катаклизъм. Това е нещо, което не са успели да предвидят по никакъв начин. Промяната е толкова рязка, толкова рязко падат температурите, духва вятър, виелица, видимостта става нула, поради снеговалежа, хората се оказват парализирани и без да са могли да предположат, че съдбата им готви такъв капан”, разказа още Петър Атанасов.

„В последните 10-15 години Хималаите и въобще височинния алпинизъм, стана туризъм и се комерсиализира. Това са комерсиални експедиции, които взимат доста добри суми от хората, решили да се качат на някои 8-хилядник, така че качват се хора, които нямат абсолютно никакъв опит в Хималаите. Шерпите ги бутат нагоре, държат ги за въжетата, носят им кислородните бутилки, те нямат проблем с кислород и глад, какви ли не са се качвали – да 70-годишни, даже слепи са се качвали даже на Еверест, затова Боян, който почти ще достигне короната на всички 8-хилядници, той избягва тези комерсиални експедиции и затова върви сам. Той тръгва с една комерсиална експедиция, но тръгва преди тях, за да избегне това струпване на хора, които си ходят едва ли не по главите по класическия маршрут за Еверест”, каза още проф. Пимпирев.

"Трябва да се прави ясно разграничение между спорта алпинизъм и това, което се случва в момента в Хималаите- комерсиалният алпинизъм, смята още алпинистът Петър Атанасов. „Това са две коренно различни неща”, категоричен е той. „Когато някой отива в комерсиална експедиция отива на Еверест и казва „аз алпинист” това е смешно, глупаво е и не е вярно, просто защото този човек може да е съвсем случаен от улицата. Боян се слави в алпийските среди като самостоятелен алпинист, той участва в експедиции просто, за да използва някаква организация", смята Петър Атанасов.

Коментари

  1. 2018.05.23 | 20:05
    КОТА "0" НА ЛЕДЕНИЯ КОНТИНЕНТ АНТАРКТИДА Е МНОГО ПО-ВИСОКА ОТ КОТА "8848" НА ВРЪХ ЕВЕРЕСТ !
    ПРОФЕСОРЕ, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК "24 МАЙ" !
    АКАДЕМИЧНОТО СЛОВО, КОЕТО ЩЕ ПРОИЗНЕСЕТЕ Е ЗАСЛУЖЕНА ЧЕСТ !

    БЪДЕТЕ ЖИВ И ЗДРАВ ОЩЕ МНОГО ГОДИНИ И ДЕРЗАЙТЕ В ИМЕТО НЕ НА БОЛНО ЕГО, А НА НАУКАТА, ЖИВОТА И БЪДЕЩЕТО НА ПЛАНЕТАТА. НЕЩО, КОЕТО СТЕ ПРАВИЛИ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СИ ЖИВОТ ДО СЕГА !
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет