Защо гърците задържаха Любчо Нешков при пътуването му до мястото, където загива Гоце Делчев (видео)

  • 07 май 2018 09:34

  • 5321
  • 3
Защо гърците задържаха Любчо Нешков при пътуването му до мястото, където загива Гоце Делчев (видео)
©

На 4 май журналистът Любчо Нешков е бил задържан при пътуването си до мястото, където загива Гоце Делчев – несъществуващото вече село Баница, на около 20 км от гръцкия град Серес. Той е бил придружен от свещеник и 86-годишния журналист Иван Николов.

"По никакъв начин аз и двамата ми спътници не сме нарушавали нито закона, нито реда или каквото и да било", каза Нешков в сутрешния блок на бТВ.

Той разказа, че тримата са отишли на мястото, на което е било селото, а днес е останала само камбанария и остатъци от олтара на църквата „Св. Димитър“.
„В момента, в който решихме да запалим свещ, чухме как тряскат врати и се говори на висок глас“, разказа журналистът. Били двама мъже. Единият категорично е разбирал български, твърди Нешков.

„Поискаха ни личните документи, взеха ги и се започнаха едни и същи въпроси – защо сме тук, защо на това място, какво е значението на тази църква.“, разказа той.
„След като решиха да ни отведат в полицейското управление, се обадих на консула ни в Солун. Той първо не можа да повярва, че наистина се е случило. Минути, след като бяхме в полицейското управление, бяхме изпратени от шефа на полицията до тротоара с добри пожелания“, доразказа Нешков.
„Това не е хрумване на селския полицай или на тези двама, не е дори хрумване на шефа на полицията в Серес. Това е централна директива, която важи особено около 4 май, когато всичко се проверява. И тази гръцка директива, забраната е с цел забрава – хората да забравят какво е било там, кой е живял, кой е загинал дори, независимо, че е загинал в битка срещу поробителя“, каза още Любчо Нешков.

Десислава Станева
5321 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
НЕ ГИ ОБИЧАМ, КАКТО И СЪРБИТЕ!

2018.05.08 | 09:51

3
Гърците винаги са били нагли, лицемери.
100

2018.05.08 | 09:51

2
До Лариса всичко е българска земя !
Пламен

2018.05.07 | 18:47

1
Да не забравяме и остров Тасос!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини