Стана ясно коя е българката, загинала в Алпите (снимка)

  • 01 май 2018 18:44

  • 26450
  • 0
Стана ясно коя е българката, загинала в Алпите (снимка)
© Pixabay

Калина Дамянова е загиналата българка в Швейцарските Алпи. Трагедията се разиграла край намиращия се недалеч от границата с Италия заслон "Кабан де Виньет", където загинаха шестима алпинисти. Четирима от тях са италианци, сред които е и жененият за българка Марио Кастильони, както и самата му съпруга Калина Дамянова, пише "Монитор".

Според медиите в Рим и Милано участвалата също в ски-прехода наша сънародничка първоначално е била открита жива, но в много тежко състояние. Рано тази сутрин обаче тя е издъхнала в болницата.

В съставената от 14 души и водена от Марио Кастильони група се били включили италианци, французи и германци. Те тръгнали завчера по дългия 180 км и проходим за няколко дни маршрут от френския град Шамони до швейцарския Цермат.

Калина (вдясно) и Марио (Снимка: "Монитор")

И в неделя вечерта ги очаквали в заслона "Кабан де Виньет", който се намира на 3157 м. надморска височина, но съдържателите му не получили никаква вест от тях чак до 6 и 30 ч. сутринта. Междувременно в района се развихрила силна снежна буря, като скоростта на вятъра надхвърляла 80 км в час. И изглежда трудните условия за придвижване са накарали участниците в групата да вземат решение да прекарат нощта на завет край някоя скала. За съжаление обаче студът бил толкова силен, че дошлите на сутринта със 7 вертолета намерили четири вкоченени от студ трупа, а останалите живи хора са били откарани в болниците на Берн и Лозана в много тежко състояние.

Маршрут от Шамони до Цермат е смятан от ски-алпинистите за "царица" на зимните преходи, тъй като е изключително труден. За радост обаче на феновете на този спорт изкачванията до 3 000 и повече метра височина се редуват с шеметни спускания в красиви долини. Освен това от различни пунктове на прехода се откриват изумителни гледки към покрива на Европа връх Мон Блан, към Матерхорн, Гран Комбен и други алпийски красавци. Маршрутът е бил проходен за пръв път през 1903 г. от швейцарски алпинисти и от тогава по него всяка година минават по няколко хиляди души.

Марио Кастильони и Калина Дамянова били женени от доста време. Първоначално живеели в италианския град Комо, а от няколко години се били преместили в съседното швейцарско градче Киасо. Там били регистрирали туристическата си агенция "МЛГ Моунтин", която организирала преходи в Алпите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
26450 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини