Прогнозират със 120 лв. увеличение на средната работна заплата

  • 30 април 2018 10:45

  • 10031
  • 0
Прогнозират със 120 лв. увеличение на средната работна заплата
© novini.bg

От КНСБ прогнозират 120 лева увеличение на средната работна заплата до края на годината, заяви в предаването "Преди всички" по БНР главният икономист на КНСБ Любен Томев.

„През миналата година работната заплата нарасна с 11.9% номинално и тъй като след три последователни години на дефлация имаше известен процент на инфлация, то реалният ръст е около 9.6%. Това е един добър ръст. Предишните години беше между 6 и 7%, до 8%. Това една добра тенденция, който е вследствие от устойчив и висок икономически растеж, вътрешното търсене и т.н. макроикономическата обстановка и условията са благоприятни и считаме, че през настоящата може да бъде реализиран ръст от 12 % на работните заплати и това нашата референтна стойност, която отправяме към нашите синдикални структури в преговорите по заплащането на продуктите за 2018 година“, заяви Томев.

"Пет пъти е разликата между най-високо и най-ниско платените сектори у нас", каза още той.

„Най-ниско остава в редица дейности, свързани с озеленяване, с почистване шивашката промишленост, кожарската промишленост, в ресторантьорството, макар че там считаме, че нереално ниски са показани равнищата на работните заплати. Водещите в Топ 10 са информационните технологии, въздушен транспорт, една част от енергетиката, добивът на метални руди, финанси и т.н.“, обясни главният икономист на КНСБ Любен Томев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
10031 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини