Караджова: Няма риск за населението около големите язовири

  • 06 февруари 2012 16:58

  • 1023
  • 0
Караджова: Няма риск за населението около големите язовири
©

До момента в Министерството на околната среда и водите няма искания за помощ от малките общини, които отговарят за малките язовири и реки. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко.

От министерството предлагат създаване на регистър на всички водни съоръжения, който да е съгласуван и с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, информира БНР.

От МОСВ са изпратили до компетентните органи предупреждения за прогнозираните валежи и снеготопене, както и за свързаните с това рискове от различни наводнения, каза министър Караджова. Още на 1 февруари са изпратени писма до областните управители на територията на цялата страна, както и до директорите на 4-те басейнови дирекции да бъдат предприети спешни предварителни действия за провеждане на очакваните високи води през язовирите и речните русла. Аналогично предписание е направено и до експлоатационните дружества на комплексните и значими язовири.

На 3 февруари тази година са дадени предписания да бъдат предприети мерки за освобождаване на обеми в язовирите от каскадата „Арда”, „Ивайловград”, „Студен кладенец” и „Кърджали чрез работата на ВЕЦ-ове и при необходимост чрез отварянето на основния изпускател.

Информирани са и двете ни южни съседки – Турция и Гърция, за високата вълна по река Марица и за критичното състояние на каскадата на река Арда, допълни министър Караджова.

Министърът обаче разясни, че грижата за микроязовирите, какъвто е „Иваново”, е грижа на кметовете и областните управители по места, които са длъжни два пъти годишно да правят проверки на състоянието на водите и съоръженията там. Оказва се обаче, че по закон МОСВ се грижи и събира информация за големите язовири, а за малките – информация за състоянието не постъпва в министерството. Няма и един контролен орган, който да обобщава и контролира както информацията за микроязовирите, така и за тяхното състояние. До момента обаче няма рискове за населението, живеещо край големите язовири в страната, увери Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1023 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини