Ето кога и в България ще ядем качествена храна (снимка+видео)

  • 27 април 2018 09:36

  • 14427
  • 7
Ето кога и в България ще ядем качествена храна (снимка+видео)
© Pixabay

Какво трябва да направим, за да ядем качествени храни и в България и кога ще стане това, коментира пред Novini.bg евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

„Мерките, които трябва да се вземат са на европейско ниво, защото ясно виждаме, че разлика в стандартите на храни, напитки, парфюмерия, козметика, че даже и при автомобилите, е много ясна. В Западна Европа има много по-качествени неща, с органични вещества и на по-ниски цени за разлика от храните и напитките, които са в Източна Европа и са със заместители на органични вещества, с много по-малко съдържание на различни продукти, а да не говорим, че и цената е много по-завишена“, заяви Радев.


Снимка: Novini.bg

„Държавата – членка сама с контролните си органи трудно би се справила с двойния стандарт. Много трудно биха се санкционирали мултинационални компании за тези нарушения. Трябва в законодателството да има редица норми, които да пречат на този двоен стандарт“, обясни евродепутатът.

„Затова ние искаме от Европейската комисия и законодателни мерки. Натискът от евродепутати от България и от други държави е доста голям. Комисията преди 10 години въобще отричаше да има разлика в стандартите, докато днес вече е ясно, че това не е така. За съжаление, ЕК твърди, че действащото в момента е законодателство е достатъчно и може да се справи с този проблем, но ние не мислим така“, каза Емил Радев.

Относно това какво е нужно, българският евродепутат заяви, че трябва да има нов европейски централен орган, който да следи за качеството на храните и напитките и да санкционира всеки, който нарушава разпоредбите на европейското законодателство.

„Ние с Андрей Новаков вкарахме и пилотен проект за нова европейска програма на стойност 300 хиляди евро, която да създаде минимални стандарти за храните и напитките в ЕС, така че да изравним това, което се предлага в Източна и Западна Европа. Очакваме Комисията да се произнесе до средата на лятото. Има индикации, че той ще бъде одобрен“, съобщи още Емил Радев.

Цялото интервю с българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев за Novini.bg може да гледате и ТУК.

 

 

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
14427 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2018.05.02 | 09:07

5
В България ЯДЯХМЕ качествена храна допреди 30-тина години!

2018.05.02 | 09:08

7
И духахте с желание на пияния окупатор , а жените ви -- на партийния секретар ! Иначе израстване в службата, повишаване на мършавата заплата, жилище , кола и др подобни -- на Пу.ткин ден !
седесар

2018.05.02 | 09:08

6
Тъпунгер, преди 30 години храната В ЦЯЛ СВЯТ беше органична. Тогава бяхме 4 милиарда и науката не беше измислила заместителите. Света се е променил - само тиквата ти си е все така тъпа.

2018.05.02 | 09:07

4
На кукуу лято ...
kolxo

2018.05.02 | 09:07

1
Ха-ха! Кренвирши с целулоза, швепс, който се утаяваше за 10 минути, банани веднъж годишно, етър за пиене, ръж вместо кафе.... все неща, които не ми липсват. Заради същите червени вождове и сега сме последни във всичко и ни пробутват боклуци.

2018.05.02 | 09:07

3
Е сега поне си сит... с уйовете, дето ги ручаш ежечасно!
до долния помияр

2018.05.02 | 09:07

2
Мършо, ако те върна в социализма нема да изкараш и три дена, гнидо лайняна, не се прай, дришльо вчерашен русконагъзен.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини