Собствениците на питбули на психотест

  • 12 април 2018 09:23

  • 5903
  • 0
Собствениците на питбули на психотест
© Pixabay

Хората, които искат да отглеждат питбули и ротвайлери, да преминават през психотест. Такава мярка обсъжда работна група към Столична община, подготвяща предложенията за ограничаване и забрана на притежание на определени породи кучета. Предвиждат се и по-високи глоби за собствениците на агресивни кучета и дори конфискация на животни.

Много от собствениците на такива животни не са подготвени да ги отглеждат, посочват от Столичния инспекторат. Затова инспекторите, заедно с представители на полицията и общинската администрация, започват масови проверки по градинки и училищни дворове за разхождане на кучета без намордник.

Повод за проверките стана инцидентът в двора на 121 СОУ в столичния квартал „Гоце Делчев“, където 6-годишно дете беше жестоко нахапано от домашен ротвайлер. Детето беше прието в „Пирогов“ с дълбоки наранявания и се налага да му се направят серия хирургически интервенции.

Работната група обмисля драстично увеличение на санкциите за небрежни стопани на агресивни кучета. Едно такова животно може да нанесе травми на човек за цял живот. В момента глобата за собственик на такова куче е между 100 и 300 лева, пише „Телеграф“.

Предвижда се възможност агресивните кучета да бъдат конфискувани. Тези, които системно нападат и хапят хора, има вариант да бъдат умъртвявани.

Друг важен въпрос, който се обсъжда, е как да бъде регламентирано кой може да притежава кучета от бойни породи – ротвайлери, питбули, териери.

В страни като Германия бъдещите притежатели на такива животни трябва да минат през специално обучение и психотест. Такива мерки се обмислят и у нас.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5903 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини