Днес честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката

  • 12 април 2018 06:39

  • 2757
  • 0
Днес честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката
© Gettyimages

Днес честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката и 56 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса.

На 12 април 1961 г. в 9:07 часа московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

Авиацията (от лат. avis - птица) е теория и практика на полета на летателен апарат в атмосферата, а също съвкупно название на свързани с тях видове дейност. Космонавтиката (от древногръцки κσμος: - Вселена и ναυτικ: - мореплаване) е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати. Значителен принос в теорията и практиката на полета внася германският учен Ото Лилиентал. Между 1891 и 1896 година той проектира, построява и облита няколко планера.

На 17 декември 1903 година се извършва първият успешен полет на самолет от американските механици Братя Райт с двигател с вътрешно горене, работещ с авиогориво. Терминът "космонавтика" е въведен от Г. Е. Лангемак. Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 година със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Следващият етап в овладяването на космоса идва само месец по-късно - на 4 ноември с.г. със "Спутник - 2" във Вселената е изпратено първото живо същество - кучето Лайка. Неговата участ е била предопределена, тъй като не се е предвиждало корабът да се върне на Земята.

На 19 юли 1960 година в Космоса е изведен съветския кораб "Спутник 5" с кучетата Белка и Стрелка. Целта на експеримента е да се провери ефективността на системата за сигурност на живота в Космоса и изследване на влиянието на космическите лъчи върху живите организми. Кучетата Белка и Стрелка са първите живи същества завърнали се благополучно на Земята.

Върховият момент в усвояването на Космоса настъпва на 12 април 1961 година, когато във Вселената е изпратен първият човек, съветският космонавт Юрий Гагарин и по-късно този ден е обявен за Международен ден на космонавтиката.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2757 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини