Двустранната българско-американска работна група е заседавала в Министерство на отбраната

  • 10 април 2018 17:49

  • 1035
  • 3
Двустранната българско-американска работна група е заседавала в Министерство на отбраната
© Novini.bg

Заседание на двустранната българско-американска работна група в областта на отбраната се състоя в Министерството на отбраната, съобщиха от ведомството.

Консултациите от българска страна се ръководят от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, а от американска - от Томас Гофъс, заместник помощник-секретар по въпросите на Европа и НАТО. Заседанията на работната група са регулярни в период от осемнадесет месеца. През 2016 г. домакин на двустранните консултации беше Вашингтон, се отбелязва в съобщението.

В рамките на днешното заседание са били обсъдени актуални въпроси от сигурността в международен план, ключови аспекти на взаимодействието в областта на отбраната между двете страни и в рамките на НАТО. Бил е отчетен също постигнатият напредък в двустранното сътрудничество, както и по очертаните по време на предходното заседание дейности.

Заместник-министър Запрянов е представил модернизационните проекти, които правителството ще реализира за надграждане на способностите на българските въоръжени сили. САЩ са изразили подкрепа за предприетите от страна на МО стъпки за постигане на 2 процента от БВП за отбранителни разходи до 2024 година. Двете страни са набелязали стъпки за задълбочаване и разширяване на стратегическото партньорство в областта на отбраната.

От американска страна в заседанието са участвали още заместник-ръководителят на мисията на САЩ в София Мартина Стронг, както и представители на офиса на аташето по отбраната и Офиса за отбранително сътрудничество.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1035 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.04.18 | 03:30

3
Какво търси Империята на злото, виновна за смъртта на милиони, в стожера на националната ни сигурност.

2018.04.18 | 03:30

2
Седесарски предатели, родоотстъпници и извратеняци!
човек

2018.04.18 | 03:30

1
В тази насока още много може да се направи зада бъдем по-сигурни от агресия. САщ ,далечна страна но близък приятел.

Добави коментар

Водещи новини