Свлачището в село Пиргово е опасно

  • 04 април 2018 17:26

  • 1044
  • 0
Свлачището в село Пиргово е опасно
© Булфото (Архив)

Свлачището на територията на село Пиргово представлява реална опасност за хората и техните имоти. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе.

Областният управител Галин Григоров и ресорният заместник областен Валентин Колев, заедно с началника на отдел „Държавна собственост“ инж. Огнян Атанасов посетиха на място и се запознаха със създалата се рискова обстановка, предизвикана от силно активизирано свлачище на територията на село Пиргово.

То е регистрирано още през 70-те години на 20-ти век, но от миналата година се наблюдава засилена активност. За минимизиране на опасността от причиняване на щети са предприемани различни мерки, сред които свикване на комисии от специалисти, а също и подаване на сигнали до компетентни институции. Моментната обстановка е породена както от обилните валежи, паднали през изминалата седмица, така и от повишеното ниво на подпочвените води.

Засегнатите жители споделиха своите притеснения за имуществото и живота си.

Нанесените щети се изразяват предимно в пропадане на части и свличане на земни маси, представляващи части от дворовете на живущите. Тези процеси са предизвикали срутване на стопански постройки и образуване на пукнатини по къщите на хората на ул. „Пиргос“.

Свлачищните процеси продължават да бъдат активни и представляват реална опасност за имотите и техните обитатели.

В тази връзка областният управител предприема необходимите мерки. Сред тях са спешното сигнализиране на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет с цел осигуряване на средства за необходимите геолого-проучвателни дейности за изясняване на причините и други дейности за овладяване на процеса. Григоров е и в постоянен контакт с всички страни, имащи отношение по проблема.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1044 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини