Столичани залесяват нова гора до квартал Суходол

  • 31 март 2018 21:16

  • 1687
  • 1
Столичани залесяват нова гора до квартал Суходол
©

Засаждането и залесяването на общински земи не е спирало през последните години, най-големият проект е Новата гора в Суходол. Това каза кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по време на откриването на втория залесителен сезон на Новата гора на столицата, предаде „Фокус“

“Приветствам инициативата на Столична община да засадим Новата гора на София или новия „Зелен клин“, който ще помогне на нашия град да се бори за по-чист въздух и да допринесе за по-доброто настроение на всички, които ще се включат. Тази инициатива започнахме от миналата година и е част от над стоте мерки, които предприехме за подобряване качеството на атмосферния въздух. Засаждането и залесяването на общински земи не е спирало през последните години – това е малко известна дейност, която се осъществява от общинското предприятие „Земи и гори“. И тази година то ще залеси 200 дка – места на които има болни дървета и празни места, където има нужда от засаждане”, каза още Фандъкова и уточни, че околностите на града имат огромни възможности.

„Идеята миналата година дойде от зам.-кмета г-жа Христова, на която благодаря. Две програми започнахме и те зависят от всички нас, гражданите на София. Искам да анонсирам и другата, която е „Моето зелено училище“ или „Моята зелена детска градина“ – на територията на всички училища или детски градини, където има площи, да се засаждат нови дървета. Тази година предвиждаме около 500 дървета да бъдат засадени в общинските училища и детски градини. Но истинският, големият проект е този тук – днес ще садим на парцел 27 и 28. Каня всички софиянци – това е начинът всеки от нас да се включи в общата кауза за по-чиста околна среда“, каза още кметът на София.

Фандъкова разказа на всички деца, които днес са решили да помогнат за засаждането на новата гора и не знаят новата история на столицата, че на същото място могат да видят старото сметище. „Погледнете в какво искаме да превърнем тези стари и грозни места. Това място след няколко години ще бъде една хубава гора, защото сме изградили вече инсталацията, които заместват старите сметища на София. И това изисква огромна подкрепа от гражданите. Устойчивата зелена политика означава спиране депонирането на отпадъци, максимално количество преработка, повече зелени пространства около София и повече паркове в града. Надяваме се, че днес до 30 юни много хора от София ще се присъединят – призовавам всеки софиянец да дойде поне веднъж и да засади поне едно дърво“, каза още тя и обясни, че от днес от Метростанция „Вардар“ до Суходол тръгва и специален автобус, който ще се движи всяка събота и неделя от 9.00 часа до 16.00 ч. на всеки половин час.

Последвайте канала на

Novini.bg
1687 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.01 | 10:28

1
Докато я залесят ромите ще я изсекат!

Добави коментар

Водещи новини