Успех за 20 - тата експедиция на Антарктида

  • 03 февруари 2012 18:07

  • 1768
  • 0
Успех за 20 - тата експедиция на Антарктида
©

Основната част от Двадесетата юбилейна Антарктическа експедиция е приключила успешно, съобщава Никола Петков.

През изтеклите повече от два месеца на Българската Полярна Станция „Св. Климент Охридски" са реализирани няколко научни проекта, а именно: изцяло българския биоложки с три направления - анализ на ДНК на пингвини и тюлени за установяване на генетични мутации, свързани с резките промени на околната среда, пионерно за Антарктида генетично изследване на мъхове и мониторинг на естествения радиологичен фон; дерматологичен, финансиран от френска козметична фирма; българо-испано-португалски за установяване промените във вечната замръзналост (permafrost); португало-българо-френски за съпоставяне резултатите от микробиоложки изследвания на пингвини с промените в цялостната екосистема.

Базата ни е подслонила петима учени от Португалия и четирима от Япония, които с помощта на 4-метрови безпилотни самолети, екипирани с геофизична апаратура, извършиха рекордни по разстояние над 100-километрови полети по маршрути до съседния ни остров Дисепшън, пише cross.bg.

Паралелно с научните проекти бе построен новия параклис "Св. Иван Рилски", за който немалко българи отделиха средства от залъка си. Инсталиран е и 5-кубиков резервоар, осигуряващ базата с вода, в нередките случаи на замръзване на водопровода.

В края на януари при изключително бурно море от испанския кораб "Хесперидес" бяха разтоварени два палета с акумулатори, дарение от "Монбат" и четири финландски ветрогенератора, спонсорирани от Paribass. Инсталираненето им ще подобри чувствително екообстановката в района на базата.

До 25 февруари, когато базата ще бъде напусната от последните участници в експедицията, предстоят инсталирането на ветрогенераторите, довършителни работи по новия параклис и изключително трудоемките работи по консервирането на базата за предстоящия зимен период.

На 8 февруари в 13:10 ч. с полет на АlItalia от Рим се завръщат Камен Бонев, Роман Едуард и Никола Петков, на 10 - Ласло Клайн, на 11 - Борислав Георгиев и Милена Христозова, а проф. Христо Пимпирев – на 18. Последните участници се прибират в България на 3 март.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини