Съюзът на слепите: Промени в социалната сфера ще отнемат доходи на 150-200 хиляди хора с увреждания

  • 28 март 2018 15:05

  • 850
  • 1
Съюзът на слепите: Промени в социалната сфера ще отнемат доходи на 150-200 хиляди хора с увреждания
© Булфото (архив)

Предвижданите промени в социалната сфера имат за цел да отнемат права и доходи на 150-200 хиляди хора с увреждания.

Това заяви днес на пресконференция в Плевен Васил Долапчиев - национален председател на Съюза на слепите в България, член на организационния комитет за национален протестен митинг в София, предаде БТА. По думите му след настъпилите промени през последните години хората с увреждания са били "изхвърлени в периферията на обществото и обречени на бедност и безпътица". Той заяви, че се внушава от политици, а им пригласят и някои медии, че хората с увреждания в България били "неестествено много". Долапчиев се позова на данни на Евростат и посочи, че за отделните европейски държави тази социална група варира между 15 и 18 на сто от населението, докато по последни данни за нашата страна този процент е около 7-8 на сто.

Председателят на Съюза на слепите в България бе категоричен, че заедно с още 17 представителни за България организации на хора с увреждания ще настояват за разработване на нов социален модел, "който да ограничи налични корупционни практики, но да увеличи контрола и да разпредели справедливо публичния финансов ресурс за нуждаещите се". Според Долапчиев замислените сега промени в сферата на медицинската експертиза и оценката на работоспособността ще доведат до парадокса "хора с увреждания, които са най-неработоспособни, да останат в категорията на най-работоспособните".

Той апелира хората с увреждания от Плевен и страната да се включат в националния протестен митинг, който е насрочен за 11 април от 11.00 часа на площад "Независимост" в столицата. От организациите в Плевен днес изразиха готовност за участие в протестните действия в София над 200 души. До тогава хората в увреждания ще връчат на областните управители в страната и на редица национални институции "Протестна нота".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
850 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.28 | 18:13

1
Маменцето ви мръсно и гадно герберско.Боклуци и крадци мръсни.

Добави коментар

Водещи новини