Лъвът Асен вече е в Холандия

  • 28 март 2018 12:19

  • 1594
  • 0
Лъвът Асен вече е в Холандия
© Pixabay (архив)

Четиригодишният лъв Асен, спасен от "Четири лапи" от сигурна смърт в незаконния зоопарк в Разград, беше транспортиран до новия му дом в спасителния център Фелида в Холандия, съобщиха от фондацията.

Продължилото два дни пътуване по земя се осъществи със специализиран транспорт за диви животни на организацията. В Холандия за Асен ще бъдат полагани специализирани грижи поради нестабилното му здравословно състояние.

Асен е роден през 2014 г. в зоопарка в Разград. След неуспешен опит да бъде продаден на търг заедно с двете му братчета, през 2016 г. е разменен за лама с хасковския зоопарк. Само половин година по-късно обаче от там го връщат заради влошеното му здравословно състояние. Поради липса на място за Асен в разградския зоопарк, след връщането му той е отглеждан в тясно вътрешно помещение до 2017 г., когато е преместен от "Четири лапи" в Зоологическа градина - София за пълни изследвания и последващо лечение. Прегледът на Асен със скенер тогава показа прорастване между вратните прешлени, което е причина за нестабилната му походка. Също така, беше констатирана атрофия на мускулите вследствие на липсата на движение. Като причина за критичното състояние на Асен бяха посочени както лошите условия на отглеждане и липсата на ветеринарномедицинска грижа, така и фактът, че той е плод на близкородствена връзка между родителите си, които са брат и сестра. След четиримесечно медикаментозно лечение и подходяща диета, състоянието на Асен вече е стабилно и качеството му на живот е значително подобрено.

Във "Фелида" Асен ще се присъедини към Масуд и Терез, лъвчетата, спасени от доброволци и организациите "Дивите животни" и "Четири лапи" също от зоопарка в Разград. Те бяха приютени в спасителния център след множество перипетии, породени от желанието на кмета на Разград и управляващото мнозинство в общинския съвет да ги дарят на зоопарка в Пазарджик. След намесата на премиера Борисов, лъвчетата все пак заминаха за Холандия, тъй като беше преценено, че здравословното им състояние е настабилно и липсата на опит и подходящи условия в зоопарковете у нас не позволяват те да бъдат отгледани правилно.

"Фелида" е специализиран спасителен център за отглеждане на големи котки със здравословни или поведенчески проблеми. В момента там са настанени 5 тигъра и 3 лъва. Броят на животните е малък, за да може да им се оказва максимално добра помощ. Идеята е "Фелида" да бъде само транзитен център за стабилизиране на здравословното състояние на големите котки преди те да поемат пътя към своя постоянен дом в среда максимално близка до естествената им в Африка. За всяко животно във Фелида са изготвени индивидуална програма - специфичина диета, оценка на психическото и физическото им състояние и изготвяне на насоки за подобряването им.

В случай, че здравословното състояние на животните не позволява те да бъдат транспортирани заради риск за живота им, те остават на постоянно отглеждане в центъра. За да се гарантира максимално спокойствието на животните, "Фелида" не е отворен за свободни посещения. Постоянно за големите котки се грижат 4-ма професионални гледачи с необходимото образование и опит.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1594 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини