Нови платформи за щъркелови гнезда се монтираха в Пловдивско

  • 28 март 2018 10:40

  • 1348
  • 1
Нови платформи за щъркелови гнезда се монтираха в Пловдивско
© Булфото (архив)

Близо 200 щъркелови двойки ще свият тази година гнезда на платформи на стълбове от електроразпределителната мрежа, осигурени през 2017 г. от "Електроразпределение Юг", съобщиха от пресцентъра на дружеството. С тях общият брой на платформите, осигурени от компанията за предпазване живота на щъркелите oт 2009 г. насам вече е 2327.

Като висока точка стълбовете са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често те са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата, коментират от компанията.

Чрез платформите гнездата се повдигат на разстояние около метър от проводниците и по този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите - до 1 март.

От 2009 г. до края на миналата година дружеството е монтирало общо 19 674 броя защитни изолации като са обезопасени 5180 електрически стълба. С монтирането на изолаторите се намалява рискът от късо съединение за птиците, кацащи на електропроводите. Заедно с това се намалява и риска от аварии по мрежата и прекъсване на захранването за клиентите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1348 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
броят комари по Дунав

2018.03.28 | 14:11

1
А зелените измамници и лешпери къде са , защо не се включат в инициативата ?

Добави коментар

Водещи новини