Как да реагираме при нападение с киселина?

  • 28 март 2018 07:51

  • 23292
  • 0
Как да реагираме при нападение с киселина?
© БНТ

Залятата с киселина в София Ажда Ибрахимова е настанена в клиниката по изгаряния на "Пирогов" с над 20% изгаряния.

Тя продължава да е в тежко общо състояние, съобщи в сутрешния блок на БНТ доц. Д-р Мая Георгиева от спешния център. Очаква се в следващите дни да бъдат направени операции за отстраняване на мъртвите клетки. Прилагат се най-модерните средства за лечение, уточни тя.

Жената не е контактна, на апаратна вентилация е, добави доц. Д-р Георгиева.

Учителят по химия Наско Стаменов обясни, че за подобни нападения се използват три вида киселина - сярна, азотна и солна, и един вид основа – натриева. В концентриран вариант сярната киселина извлича водата от кожата, солната киселина унищожава белтъчините в кожата, а азотната киселина реагира с протеините и ги унищожава. Натриевата основа реагира с мазнините в кожата и буквално ги прави на сапун, каза експертът.

В първия момент различните киселини не могат да бъдат различени, защото при всички тях се наблюдава едно и също – болка и изключително повишаване на температурата зарази реакцията с кожата. Когато става въпрос за основа, освен повишаването на температурата и болката има и т. нар. мазнене, защото сапунът, който се произвежда при реакцията, се усеща мазен на пипане. Първото нещо, което трябва да се направи, е подсушаване на засегнатото място. В такива ситуации на огромен стрес е много трудно човек да не търка кожата, но това е много вредно, защото разнася киселината. След това трябва да има обилно измиване - с лиртри вода. Много трябва да се внимава киселината или основата да не попадне в очите, защото това право много по-трудна операцията по обезвреждане. Ако знаем дали става въпрос за киселина или основа, можем веднага да противодействаме с огромни количества разтвор - при киселините със сода за хляб, ако е основа - с оцет, заяви още Наско Стаменов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
23292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини