"Софийска вода" иска да създаде енергийно независима водоснабдителна система на столицата

  • 27 март 2018 12:26

  • 793
  • 0
"Софийска вода" иска да създаде енергийно независима водоснабдителна система на столицата
© Pixabay

Мечтата на "Софийска вода" е да създаде енергийно независима водоснабдителна система в столицата и затова дружеството работи целенасочено към постигането й. Това каза директорът на "Експлоатация и поддръжка" в "Софийска вода" АД Станислав Станев по време на десетата международна конференция на Българска асоциация по водите - "Булаква", на тема "Инвестиционни предизвикателства пред водния сектор - Иновативни решения и финансови стратегии", която се провежда в Интер експо център в София.

Станислав Станев посочи, че целият воден цикъл на територията на Столична община включва язовир "Бели Искър", 4 пречиствателни станции за питейни води с капацитет над 1 млн. куб. метра на ден, 64 резервоара, 13 водоснабдителни помпени станции, над 300 хидрофорни инсталации.

"Софийска вода" обслужва общо 4 000 000 км. водоснабдителна мрежа. В частта с отвеждане и пречистване на отпадъчните води, дружеството има 1 700 км канализационна мрежа, 4 помпени станции за канализационни води, както голямата пречиствателна станция в Кубратово и малка пречиствателна станция, която обслужва с. Войнеговци.

Станев припомни, че през 2009 г. в станцията в Кубратово е била инсталирана когенерационна инсталация, която да покрива частично енергийните нужди на обекта. След 2015 г. тази инсталация не само е задоволила нуждите на станцията, но благодарение на нея дружеството "Софийска вода" е станало нетен износител на енергия. В момента 23 процента от производството на енергия на станцията в Кубратово се продава в мрежата на НЕК, отчете Станев, цитиран от БТА.

В края на 2016 г. дружеството е оптимизирало енергийната консумация на всяка пречиствателна станция, като тогава са били подменени компресорите за въздух и това е намалило консумацията на енергия с 11 на сто за биологичното пречистване на водата. Паралелно с това дружеството се е концентрирало върху производството на повече енергия и за целта е бил поставен утилизатор на изгорели газове, като това, което доскоро е отивало в атмосферата, вече генерира около 500 киловата инсталирана топлинна мощност, която през зимните месеци поддържа анаеробната стабилизация на процесите в метан танковете. Само тази мярка през измината година е довела до производството на 4 000 мегаватчаса повече електроенергия в сравнение с предходната.

"Имаме желание да търсим ново предизвикателство и това е дали може цялата система на София да работи без необходимост от външно електричество", добави Станев. По думите му тази цел изглежда доста предизвикателна, но през 2017 г., с изключение на януари и февруари, енергийният баланс на "Софийска вода" е много близко до това да задоволява цялата си консумация със зелена енергия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
793 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини