Вежди Рашидов проведе среща с ръководствата на творческите съюзи в България

21 март 2018 13:50

Вежди Рашидов проведе среща с ръководствата на творческите съюзи в България
©
627 0

Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов проведе днес в парламента среща с ръководствата на творческите съюзи в България. На срещата присъства и министърът на културата Боил Банов.

Вежди Рашидов увери творците, че Комисията по културата и медиите е отворена за реализиране на общи инициативи в името на развитието на творчеството. Той благодари на министър Боил Банов за институционалната подкрепа за решаване на проблемите, поставени от гилдиите.

Ръководителите на творческите съюзи изразиха удовлетворение от днешната среща и поставиха на дневен ред въпроса за статута на своите организации, посочиха  необходимостта от приемане на закон за книжовния български език и образованието на децата от първи до осми клас по български език и изкуство. Подновено бе и искането бюджетът за култура да достигне до един процент от брутния вътрешен продукт на страната. Има и конкретни предложения за промени в Закона за закрила и развитие на културата и в Закона за авторското право и сродните му права. Зам.-председателят на комисията проф. Станислав Станилов съобщи, че се подготвя закон за българския книжовен език. „Девет държави в ЕС имат подобен закон“, уточни той.

Срещите на Комисията по културата и медиите с творческите гилдии да станат регулярни, решиха участниците в днешния форум.Вежди Рашидов проведе среща с ръководствата на творческите съюзи в България

Novini.bg
627 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар