Полски бряст е първо и единствено вековно дърво в Хасково

  • 21 март 2018 11:15

  • 1214
  • 0
Полски бряст е първо и единствено вековно дърво в Хасково
© pixabay.com

Дърво от вида полски бряст е обявено за първото и единствено вековно дърво в Хасково, съобщиха от РИОСВ. То се намира в двора на СУ "Св. П. Хилендарски". Обиколката на стъблото му е 3,50 метра, височината е 14 метра и е на възраст около 200 години. Дървото е било обявено за вековно със заповед на министъра на околната среда и водите и е обнародвана в Държавен вестник.

Предложение за обявяване на дървото за вековно е било направено през септември миналата година от община Хасково, а инициативата е на граждани. РИОСВ е предприела необходимите действия по стартиране на процедурата. Ръководството на училището, в чийто двор се намира дървото, е изразило в специално писмо подкрепа на инициативата и готовност за полагане на грижи за опазването му.

След обявяването на вековното дърво за защитено, инспекцията е дала на собственика на имота община Хасково предписание до края на август т.г. да го обозначи с информационно-указателна табела и декоративна ограда. Местната власт има задължение да полага грижи за опазването на дървото от унищожаване или увреждане, допълват от екоинспекцията.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини