Пролетна депресия – кого атакува и как да я преборим? (видео)

  • 16 март 2018 08:59

  • 11663
  • 2
Пролетна депресия – кого атакува и как да я преборим? (видео)
© Pixabay

С настъпването на топлото време по-чувствителните хора започват да изпадат в меланхолични настроения, което състояние често се нарича пролетна депресия.

Това разбира се не е нито нещо ново, нито нещо страшно. За пролетната умора пред екипа на Novini.bg говори доц. д-р Маргарита Бакрачева.

Според психолога не става дума за депресия в истинския смисъл на думата, а по-скоро за умора.

„Това е просто плод на пренастройка, увеличава се продължителността на деня, мелатонинът съответно намалява и дава възможност да има повече хормони на щастието, така че това е просто е един адаптивен период“, посочи доц. Бакрачева.

По думите на специалиста това настроение не трябва да ни притеснява, защото се подготвя организмът така, че да може да се развихри и да бъде максимално ефективен през новия сезон.

Пролетната умора най-общо се дължи на хормонални промени на фона на динамичната смяна на времето. А от пролетната умора никой не е застрахован.

„Времето се отразява на всички, колкото и някой да не си признава – в малка или в по-голяма степен хората са податливи, но това не зависи толкова много от възрастта“, смята още доц. Бакрачева.

Симптомите на меланхоличното пролетно състояние се изразяват в две насоки.

„Единият вариант е да нямаме достатъчно тонус, така че това е сигнал на организма, че не е необходимо да заставаме на педали, а да си оставим ден-два-три да се адаптираме и поне самите ние да не повишаваме дозата стрес, да не очакваме да бъдем абсолютно работоспособни“, посочи психологът.

Другата полярност е да бъдем по-агресивни и по-раздразнителни.

„Всеки един сигнал на организма показва, че имаме нужда да спрем, да намалим темпото, така че да можем да се възобновим“, коментира още специалистът.

Вижте как да преборим пролетната депресия в интервюто ни с психолога доц. д-р Маргарита Бакрачева  тук.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
11663 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
липсата

2018.03.16 | 11:11

2
е те тия на снимката точно няма да са в никва депресия след като и го вкара след малко.Правете секс младежи и ще се чувствате страхотно.

2018.03.16 | 11:09

1
Тия на снимката са дрогирани седесари, а тая май нагъва коняк, нищо общо с депресията.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини