Ето какво позволява законът да направим, ако някой нахлуе в дома ни

  • 09 март 2018 08:44

  • 23056
  • 13
Ето какво позволява законът да направим, ако някой нахлуе в дома ни
© БНТ

Случаят с д-р Иван Димитров е показан, че общественото мнение не е мерило за истината. Трябва да дадем яснота какво държавата дължи на гражданите, както и да предупредим бандитите какво ги очаква от закона ако нахлуят в частен имот. Д-р Димитров сам каза, че чашата е преляла, след като това е поредното нападение. Тези поредици от нападения наистина стават много. Това заяви юристът и зам.-председателят на НС Явор Нотев в сутрешния блок на БНТ. 

"В Закона за неизбежната отбрана се описва, че при свръх увреждане и страх деянието да се защитиш е оправдано", категоричен бе Нотев.

 Ето и какво гласи Законът: 

 Деянието, извършено в състояние на неизбежна отбрана, е правомерно, общественополезно и необходимо, затова при пряко и непосредствено общественоопасно нападение върху държавни и обществени интереси и върху личността или правата на всеки гражданин има право да се противопостави и отблъсне или да помогне да бъде отблъснато нападението. това гласи Законът за неизбежната отбрана. 

Съответствието между защитата и нападението се определя от съвкупността на всички елементи, отнасящи се до силата и интензивността на нападението и защитата, значимостта на защитавания и увреден обект, степента на опасността, застрашаваща нападнатия, неговите сили и възможности за отбрана, средствата за нападение и защита, мястото и времето на нападението и др.

"Съдът трябва да чуе и изследва фактите, след което да вземе решение за присъдата. Балансът трябва да го намери съдията. Ако някой непознат е надвиснал над леглото ми в дома ми, няма какво да се доказва, че съм стресиран, то е ясно. Тогава трябва да се защитавам както мога. Промени в законодателството трябва да има. Трагично е състоянието на правната култура. Одобрявам промените в Закона за неизбежната отбрана, които Бойко Борисов предложи", допълни Нотев. 

"Оказа се, че обстоятелствата не са както се представиха за д-р Димитров. Законът за неизбежната самоотбрана достатъчно ясно е описал кой, какви права има", заяви бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

"В малките населени места има голям дефицит на справедливост. Възрастните хора стават жертви постоянно и виждат, че много от престъпниците не биват наказвани. Имаме ли влизане с взлом в частен имот или не, е дискусията на казуса с Жоро Плъха и д-р Димитров", допълни Кокинов.

"Неизбежната отбрана по закон не е вратичка да се отстрелват хора. Много пъти едно убийство е замаскирано именно с нахлуване в частен имот, като следва оправдание в съда по Закона за неизбежната отбрана. Ако си извършил убийство ще бъдеш съден, разбира се", завърши Николай Кокинов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
23056 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2018.03.22 | 12:29

13
Значи ако някой се опита да запали министерския съвет или да го взриви аз като гражданин имам право да се опитам да го спра, но след това ще ме съдят, че съм нападнал нападателя и заедно ще отидем в затвора.

2018.03.22 | 12:28

12
В СТРАНА КЪДЕТО НОСЕНЕТО НА ОРЪЖИЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ОРЪЖИЕ ЩЕ НОСЯТ САМО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ

2018.03.22 | 12:28

11
ПОЖЕЛАВАМ НА НЯКОИ ЮРИСТИ КАКТО ТЕ "РЕШАВА" ПРОБЛЕМА С ПЛЯМПАНЕ, ТАКА ДА ИМ ПОМАГАТ КАТО ОТИДАТ НА ЗЪБОЛЕКАР, ДА ИМ ПЛЯМПА ВМЕСТО ДА ИМ ЛЕКУВА ЗЪБИЕ, НА ЛЕКАР СЪЩО. ТОГАВА МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗБЕРАТ, А АКО НЕ ПОНЕ ЩЕ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ НЕКАДЪРНИЦИ.

2018.03.22 | 12:28

10
Юристите ни са пример за битуващото у нас родово-селско отношение към правото без връзка с реалността.

2018.03.22 | 12:27

8
Както защитавате лекарите така и да ви лекуват.

2018.03.22 | 12:28

9
Важи и обратното, както ни лекуват така и да ги защитаваме.

2018.03.22 | 12:27

7
нотев може и да е бил юрист някога хаха

2018.03.22 | 12:27

6
Общи приказки, няма конкретика в този закон.

2018.03.22 | 12:27

5
Чадърът, спуснат над битовите престъпници и изграденото им с годините чувство за безнаказаност са причината те да влизат спокойно в чуждата собственост и да си крадат, изнасилват, бият и убиват, а обикновеният данъкоплатец е поставен в положение "партер" и или трябва да се
Кире

2018.03.22 | 12:26

4
АКО МЕНЕ МЕ НАПАДНАТ У КЪЩИ ВЕДНАГА ЧЕ СЕ ОБАДИМ НА БОЙКО И САМА СЛЕД ПЕТ МИНУТИ ТОЙ ЧЕ ПРИСТИГНЕ С ХЕЛИКОПТЕРО И ЧЕ НАБИЕ НАПАДАТЕЛО
дааа

2018.03.22 | 12:26

3
Цялата идея на тези БЛА-БЛА е като им поподнеш в ръцете на съдии и прокурори да кихаш хилядарки с години....Затова са така направени законите. Точка!

Добави коментар

Водещи новини