Обявиха оранжев код в 10 области

  • 02 февруари 2012 08:19

  • 968
  • 0
Обявиха оранжев код в 10 области
© Интернет

Оранжев код за четвърти ден е обявен този път само в 10 области на страната, съобщиха от НИМХ. Отново ни очакват ниски температури и поледица, този път придружени от снеговалежи.

Опасни метеорологични явления с голяма интензивност са прогнозирани за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

Единствено в Бургаска област е в сила зелен код, а за област Варна метеоролозите нямат информация. За останалата част на страната е валиден жълт код.

Тази сутрин в София вали сняг, температурите обаче са значително по-високи от предходните дни. Минус 11 градуса показваха термометрите в столицата към 7.00 ч.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са сухи на места мокри, заснежени, а по високите и усойни места и заледени.

Поради снегонавявания е затруднено движението в района на Варна, Добрич и Силистра. Възстановено е движението и в двете посоки на ГКПП Лесово и ГКПП Дунав мост. Пътната настилка на автомагистралите „Люлин”, „Тракия”, „Хемус”, „Марица” е суха.

Затворени са проходите Златишки проход, Твърдишки проход, Върбишки проход, Троянски проход. Различни ограничения са въведени и на проходите Вратник, Дюлински проход, Айтоски проход, Шипка, Петрохан, Превала.

Поради снегонавявания е затруднено движението в района на Варна, Добрич и Силистра. Възстановено е движението и в двете посоки на ГКПП Лесово и ГКПП Дунав мост. Пътната настилка на автомагистралите „Люлин”, „Тракия”, „Хемус”, „Марица” е суха.

Въведени са ограничения за движението на товарни автомобили в две пътни отсечки на територията на Кюстендилска област. Те трябва да се движат с вериги, без ремаркета и полуремаркета по пътя Кюстендил ГКПП Гюешево, в участъка от село Жиленци към митницата.

Товарните автомобили трябва да бъдат задължително с вериги и в 6-километров участък в местността „Черна нива”, по пътя Кюстендил-Дупница, съобщиха за Дарик от Областно пътно управление.

Завършва периодът с полярни студове, който обхвана страната през последните дни. Дебелата снежна покривка, високото атмосферно налягане и преносът на студен въздух от североизток доведоха до рекордно ниските температури, измерени в последните 48 часа. Това време не е необичайно за района на България, но се случва сравнително рядко.

От днес започва период на динамично време, който ще продължи през следващите 7 дни. Под влияние на серия от средиземноморски циклони времето ще бъде предимно облачно, ще превалява сняг, в събота и неделя дъжд и сняг. През почивните дни дневните температури ще са положителни, с изключение на крайните северозападни райони.

В началото на следващата седмица, след кратко прекъсване в понеделник, нов циклон ще окаже влияние на времето у нас. Във вторник и особено в сряда ще вали предимно сняг, по обилен в Източна България, но валежи ще има в цялата страна. След това с нахлуването на студен въздух от север-североизток, температурите отново ще се понижат и сутрешните ще бъдат между минус 10 и минус 15 градуса, а дневните ще бъдат под нулата.

Последвайте канала на

968 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини