Цената на роуминга пада с още 38 на сто

  • 02 февруари 2012 06:54

  • 1511
  • 0
Цената на роуминга пада с още 38 на сто
© Булфото

Евродепутатите искат да смъкнат цената за роуминг с още 38 на сто до 15 евроцента на минута.

Миналогодишното предложение на еврокомисаря за новите технологии Нели Крус бе за 24 евроцента на минута, което бе спад с около 40 на сто спрямо тавана от 39 евроцента.

С новото искане и тарифата за ползване на интернет зад граница ще намалее два пъти и половина, и мегабайт ще струва 20 цента, наместо предложените 50 цента при предишното обсъждане на цените.

В момента в рамките на ЕС с български GSM оператор се плащат 82 стотинки (42 цента) за изходящо обаждане и 26 стотинки за входящо. Такава е стойността и на SMS-а.

Ако бъде приет планът на Европейския парламент за по-големи намаления, това ще бъде удар за мобилните оператори, които получават около 5% от продажбите си и 7 на сто от оперативната си печалба от тарифите за роуминг.

Германският евродепутатат Ангелика Ниблер, която прокарва предложението през парламента, посочва, че мобилните оператори не трябва да таксуват клиентите си различно в зависимост от това къде се намират, защото стана дума за единен пазар.

Проучване на ЕК от 2011 г. за България сочи, че 32 на сто от българите, които пътуват зад граница, изобщо не ползват мобилните си телефони. Те пристигат на другото място, включват се в местната мрежа и веднага изключват апаратите.

Последвайте канала на

1511 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини