Борислав Велков разкри как НДК съхранява българското изкуство и традиция (снимки+видео)

  • 20 февруари 2018 14:13

  • 2231
  • 1
Борислав Велков разкри как НДК съхранява българското изкуство и традиция (снимки+видео)
© novini.bg

Възстановиха оригиналните стенни часовници в Централното фоайе на НДК. Те са част от автентичния интериор на сградата.

Стенните часовници са поставени там през далечната 1981 година при построяването на НДК и са подарък от швейцарската компания – производител на едни от най-популярните марки часовници в света. С нейно съдействие са предоставени още шест нови часовника за основните зали, в които се провежда Българското председателство на Съвета на ЕС.

Днес на събитието присъства и посланикът на Швейцария Н. Пр. Денис Кнобел.

Снимка: Novini.bg / Н. Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария



Преди година ръководството на НДК обяви, че ще бъдат реставрирани всички над 80 произведения на изкуството, които дворецът притежава. Някои от тях вече красят залите, в които се провежда българското европредседателство. Сред тях са стенописи, дърворезби, пана, пластики – шедьоври, създадени от велики български майстори специално за Националния дворец на културата. Техни автори са Йоан Левиев, Павел Койчев, Дечко Узунов, Иван Кирков, Антон Дончев, Светлин Русев, Димитър Киров, Христо Стефанов, Марин Върбанов и много други.

Днес Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК, разказа пред камерата на Novini.bg за отношението към традицията, за да се съхрани българското изкуство в НДК.

Снимка: Novini.bg


„Един център като НДК може да съществува само благодарение на традициите. За да запазиш една традиция, трябва да я отстояваш, трябва да я съхраниш и трябва да имаш отношение към детайла. Ние правим именно това“, заяви Велков.
„Част от реставрираните произведения на изкуството е и именно часовниковата система, която още далечната 1982 година е дарена от швейцарското правителство на България по случай откриването на НДК“, поясни той.
И днес, както е било и в началото, часовникар се грижи за часовниците в Двореца, а от специална стая те се управляват автоматично.

Велков желае едно - да направи престоя на хората в НДК изключително комфортен и затова стъпка по стъпка всичко в Двореца се реставрира.

Цялото интервю с г-н Велков може да чуете ТУК.





Последвайте канала на

Novini.bg
2231 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПОЖАРНИКАРА БУДА-ЛА

2018.02.20 | 19:48

1
А какво стана с 50-те милиона, които откраднаха фъфляка томислав дончев и бившия шеф на НДК борчвор

Добави коментар

Водещи новини