Шофьор на камион - модерното робство у нас

  • 13 февруари 2018 16:34

  • 19410
  • 6
Шофьор на камион - модерното робство у нас
© Булфото

Съюзът на българските транспортни работници се възмути на новините за "бяло робство" на работещите българи и румънци във Великобритания. Според синдикалната конфедерация модерното робство е в България.

В официално тяхно обръщение към медиите те изтъкват, че работното ежедневие на транспортните работници в страната ни се доближава до "робство". "Шофьорите на камиони са превърнати в "бели роби" и то от български работодатели. Очакваме британските институции да се мобилизират, без да обърнем внимание на проблема в собствената ни страна", пише в писмото на синдиката.

От сдружението обясняват, че не еднократно са алармирали за нечовешките условия на труд в сектора, но никой не обръщал внимание. В страната ни всички работещи в транспорта,с изключение на заетите в градския транспорт, работят в ужасни условия, казват от синдиката.

"За водачите на камиони няма "кампуси" с мухъл, защото те спят в кабината, която е два на два метра. За сравнение дори за лишените от свобода би следвало да се предвижда по-голямо лично пространство. Нямат течаща вода, защото никои не е подсигурил места за санитарни нужди около пътя. Няма постоянно електричество, защото автомобилите не са пригодени за квартири", изтъква синдикалната конфедерация.

От сдружението допълват, че условията са съвсем неприемливи, защото няма постоянно отопление, топла храна, защото храненето в заведение или приготвянето на топла храна е неописуем лукс, които те могат да си позволят веднъж седмично. Синдикалистите се ядосват, че не се обръща внимание на условията, в които работят българските работници.

"Какво внимание се обърна на водачите на таксита или куриерите, които работят в условия по-лоши дори от тези в селското стопанство", питат от СБТР.

Заплатите в сектора били минимални, а пари за командировки били регламентирани само с "юнашката" дума на работодателя. От синдикатът напомнят, че хората се сещат за тези работници само, когато заради преумората от 15-часовите работни дни стане трагедия.

Та питаме уважаеми предтсавители на медиите, защо не обърнете внимание на всички тези групи, които под носа ви работят, като "бели роби", а се заехте да решавате проблемите на Великобритания и да търсите отговорност там? Защо не попитахте работодателите в страната ни, какви са основните им доводи да са против директивата за командироване на работници и защо трябваше на 20.12.2017г., съда в Страсбург да реши, че и ние сме хора и се нуждаем от минимални условия за живот?

От синдиката призоваха първо да погледнем в собствената си страна и след това да търсим отговорност на другите европейски страни, за нарушените от тях трудови права.

Последвайте канала на

Нора Виткова
19410 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.02.15 | 08:50

6
То да е само в тоя бранш !!!! А в шивашкия и много други ???
Хейтър

2018.02.15 | 08:50

5
Условията на труд в този бранш са такива от 50 години , чак сега ли се сетиха ?????
до Ивайло Тодоров

2018.02.14 | 23:45

4
АМИ ТЕГЛИ ИМ ЕДНА МАЙНА , НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ НАКАРА НА СИЛА ДА РАБОТИШ 15 ЧАСА НА ДЕН С ДВЕ КАРТИ НАЛИ , АКО ТЕ ХВАНАТ ЩЕ ГО ОТНЕСЕШ ТИ БЪДИ СИГУРЕН !!! В ИТАЛИЯ , СЛОВЕНИЯ И ДР. ИМА ДОБРИ И КОРЕКТНИ ФИРМИ , КОИТО ПЛАЩАТ ОСТАВИ ГИ НАШИТЕ ДА ПЛАЧАТ ЗА ШОФЬОРИ !!!
Da

2018.02.14 | 12:12

3
Da negovorim ,4e vsichkite kamioni sa bukani s skriti kameri i mikrofoni i v nosa nemojesh da si bruknesh da pochistesh ili puk eventoalno da te zasurbi tushaka ili gashtite kato si smeniash vse niakoi te gleda ..A ako slychaino si skril niakoi lev niakude v kabinata ...vednaga "Shte se nameri niakoi "slychaen" kradez da razbil kabinata i za 1a minyta e yspial da gi nameri ..
Ввв

2018.02.14 | 09:50

2
Бананова република,какво искате,няма оправия!!!
Един От Всички

2018.02.14 | 09:49

1
Нищо подобно,отново се говори за шофьорите колко зле живеели в кабините,но отново се говори от наше име без дори да ни е искано мнението,уважаеми господа от така наречените синдикати,не се опитваите да говорите от наше име,а подобре потарсете някои колега да застане с лицето си и да се оплаче от заплатата си и от стандарта на живот на своето семеиство,пожелавам ви успех, вече 10 години очаквам да се срещна с вас но никои не ни е потарсил ииивъпреивъпрекиспирабстесиндиката на ш

Добави коментар

Водещи новини