В Харманли тържествено бе честван Трифон Зарезан

  • 11 февруари 2018 21:17

  • 1199
  • 2
В Харманли тържествено бе честван Трифон Зарезан
© булфото

Празникът на винарите и лозарите Трифон Зарезан бе честван в Харманли, съобщи местната администрация. Тържествата са започнали в храма "Св. Трифон", където старозагорският митрополит Киприан е водил утринното богослужение и тържествената литургия по повод народния празник.

Заедно с него са служили архиерейски наместник отец Живко Петров и местни свещеници. Те са отправили молитвите си за берекет и добра реколта и са осветили на традиционния курбан. За тържеството в храма са били харманлийци и гости на града - кметът на общината Мария Киркова, заместникът и Валентина Димулска, народният представител Георги Станков и заместник областният управител д-р Стефка Здравкова.

Лошото време, силният вятър и валеж от дъжд и сняг обаче са попречили на местните самодейци да поздравят своите съграждани с предвидената фолклорна програма. Въпреки това ръководството на общината е благодарило на тях и техните ръководители за готовността им да допринесат за доброто настроение.

Кметът Мария Киркова, заместник областният управител д-р Стефка Здравкова и председателят на клуб "Възрожденец" д-р Милко Стаматов са извършили ритуала "зарязване" в близкото лозе. Те са нарекли да е плодовита годината, да е добра реколтата и да са пълни бъчвите с вино.
Раздаден е бил курбанът за здраве, а местни винопроизводители са предложили на присъстващите част от вината си за почерпка и дегустация.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1199 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
АЗ

2018.02.12 | 06:52

2
Езически празник по никое време!
ПЕНКО

2018.02.12 | 06:52

1
ТИЯ СА НЯКАКВИ НОВИ "ДЕМОКРАТИ" ! ПЪРВИТЕ ЛЪЖЦИ , СЛЕД 1989 Г. / СДС / ИЗМИСЛИХА ДРУГА ДАТА ОСВЕН 14 ФЕВРУАРИ. ТЕЗИ ЛЪЖЦИ ПЪК , ИЗМИСЛИХА ТРЕТА ДАТА НА ТРИФОН ЗАРЕЗАН. МАЙ , В ДЪНОТО НА ТЕЗИ ДАЛАВЕРИ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ЦЪРКВАТА ,ЩОМ ПОЗВОЛЯВА ТАКИВА МОШЕНИЧЕСТВА. ЗА

Добави коментар

Водещи новини