Нов екип специалисти поема грижата за децата с увреждания от дом "Хризантема" в Габрово

  • 30 януари 2018 10:41

  • 991
  • 0
Нов екип специалисти поема грижата за децата с увреждания от дом "Хризантема" в Габрово
© Pixabay

Нов екип специалисти ще поеме грижата за децата с увреждания от дом "Хризантема" в Габрово. Засега е назначен временно изпълняващ длъжността ръководител на центъра след дисциплинарното уволнение на Маринела Лазарова. Това съобщи кметът Таня Христова.

Христова е възложила оценка на психологичния статус на децата и младежите в двата центъра за настаняване от семеен тип. Оценката ще извършат експерти от неправителствената организация сдружение "Дете и пространство", които ще допълнят мерките за осигуряване на комплексна грижа.

По думите на кмета пред БТА до назначаването на нов екип общината ще обезпечи 24-часовата грижа с помощта на местните социални услуги, които имат опит и компетентности в грижата за хора с увреждания.

От общината съобщиха, че заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова е посетила Дневния център за деца с увреждания в Габрово и е направила проверка в дом "Хризантема". Предстои дирекцията за социално подпомагане да изготви 6-месечен план за грижите за всяко от децата, съобразно техните персонални потребности.

Прокуратурата в Габрово разширява проверката по сигнали за насилие и тормоз в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в града. Решението е било взето след среща между представители на прокуратурата и полицията по повод новопостъпили сигнали - от доскорошната ръководителка Маринела Лазарова, от служителката в центъра Йорданка Георгиева и от дирекция "Социално подпомагане", съобщиха от прокуратурата.

По разпореждане на наблюдаващия прокурор ще се проверяват действията на всички длъжностни лица, които упражняват контрол върху двата центъра за настаняване от семеен тип. Предстои да бъде изяснено извършвани ли са били проверки на място в центровете от съответните длъжностни лица, с каква честота, какви констатации са били направени.

Досега са получени обяснения от служителите в дом "Хризантема", установена е самоличността на лицата /служители и деца/, които са заснети в предоставения на Районната прокуратура видеоматериал. Продължава проверка на документацията, свързана със здравословното състояние на децата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
991 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини