Политолог: Имаме неработеща професионална армия, а искаме да правим доброволна

  • 24 януари 2018 18:37

  • 1744
  • 3
Политолог: Имаме неработеща професионална армия, а искаме да правим доброволна
© Булфото

Бурен спор "за" и "против" въвеждането на доброволна военна служба се заформи в предаването "Още от деня" по БНТ между Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" и политологът Христо Панчугов.

Според Ангелов по този начин ще бъде защитена националната сигурност на страната, а тя трябва да се защити. „Младите хора, които желаят могат да изпълнят своя дълг към родината и ще бъдат стимулирани за това. Обсъжда се идеята доброволната служба ще е между 6 и 9 месеца“.

Политологът попита: „Какъв точно проблем на българската отбрана решава? По думите на Панчугов на държавата й липсва капацитет, бойна техника и ресурс, за да се въведе отново казарма.

„Има над 5000 недокомплект в Българската армия. Ако искаме да изпълняваме ангажиментите си към НАТО трябва да намерим начин и способ да го направим“, посочи Ангелов. „Ние не задължаваме никого“.

Христо Панчугов му отговори, че желаещи за военни и сега има и припомни, че според проучванията Министерство на отбраната се полазва с висок рейтинг. Политологът посочи, че истинските проблеми са свързани с недостатъчно капиталови разходи с модернизиране на Българската армия. Той упрекна опонента си, че липсва финансова обосновка за подобно решение. „Наборната военна служба ще излезе по-скъпа, отколкото професионалната“, категоричен бе той.

Юлиан Ангелов увери, че парите за тази цел ще ги има. „Поет е ангажимент. Част от сумата я има и сега“, каза той. „Това ще даде възможност на младите хора да бъдат обучени и да знаят как да действат при извънредни ситуации“, заяви Ангелов. Той подчерта, че тези хора, които са си отбили военната служба ще имат предимство при постъпване на работа, както е във Франция.

Според политологът това е дискриминиращо.

„Ако пестим пари от национална сигурност, това ще е глупаво“, добави Ангелов. „Всички неща, които сме предприели са правилни, убеден е представителят на управляващата коалиция.

„Вие имате неработеща професионална армия, а искате да правите доброволна“, контрира го политологът.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1744 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.02.05 | 08:41

3
Кьорфишеци.

2018.02.05 | 08:41

2
А най-смешното ще е ако се въведе и после не могат да се съберат пет човека доброволци за едно каре белот там.
дуци

2018.02.05 | 08:41

1
тътразулници заплатаджии това имаме , а не армия!

Добави коментар

Водещи новини