135 лица от Бургаско са подали заявления за детегледачи

  • 23 януари 2018 14:06

  • 991
  • 0
135 лица от Бургаско са подали заявления за детегледачи
© pixabay

135 лица от област Бургас са подали заявления за детегледачи. Това каза пред журналисти Пенка Кирилова, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта” – Бургас.

Кирилова доппълни, че продължава приемането на документи на кандидатите за детегледачи. "Желаещите могат да подават заявления на хартиен носител лично във всички Бюра по труда в страната. Приемът на заявления от родители е приключил на 30 октомври 2017 година. Към момента всички подадени заявления са разгледани".

За региона на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ - Бургас са приети и оценени 198 от родителите, от които 128 за област Бургас. Безработните и неактивните лица, които искат да предоставят грижа за деца от 0 до 5 години, са 260 за региона, от които 135 са от област Бургас.

„До края на януари очакваме да бъдат сключени първите трудови договори с детегледачи. Има интерес. Приключили сме с оценката“, каза още Кирилова.

Наемането на детегледачи е по проект „Родители в заетост“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 - 2020 година. Целта е осигуряване на по-добро съвместяване на професионалния с личния живот на родителите с малки деца и предоставяне на заетост на безработни лица. Грижата за децата от 0 до 5 години на заети или безработни родители приоритетно ще бъде предоставяна за самотни родители, многодетни семейства, членове на семейства на социално подпомагане и други уязвими групи. Родителите имат право сами да изберат лицето, което да полага грижи за тяхното дете.

Наличието на родствена връзка между родители и детегледача не е пречка за участие в проекта. Работодател е Агенцията по заетостта. детегледачите се наемат на трудов договор за период не по-дълъг от 18 месеца или до навършването на 5- годишна възраст на детето. Заплащането е в размер на минималната работна заплата за страната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
991 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини