Православната, католическата и евангелската църкви се обявиха против Истанбулската конвенция (видео)

  • 23 януари 2018 13:01

  • 2721
  • 8
Православната, католическата и евангелската църкви се обявиха против Истанбулската конвенция (видео)
©

Представителите на Православната и Католическата църкви твърдо обявиха своята позиция срещу приемането на Истанбулската конвенция.

Това стана по време на обществената дискусия в Аулата на Софийския университет относно законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Старозагорският митрополит Киприан прочете позицията на Светия Синод от вчера и призова парламентът да не ратифицира Истанбулската конвенция. Митрополит Киприан връчи позицията на Светия синод на Цвета Караянчева.

След него думата взе Богдан Пенев, който обяви от името на Католическата църква, че конвенцията поражда множество противоречия. За съжаление конвенцията не предприема мерки и не насочва към действителните проблеми, не акцентира върху широко разпростреното насилие в медиите, констатира той.

Вместо това документът е концептуална и правна основа за идеологическа и културна революция, която се състои в предифинирането на понятие като пола, също така насочва на прехвърляне на отговорността за възпитанието на децата на семейството към обществото. Отваря вратите държавата да образова децата без да се съобразява с мнението на семейството и религиозните общности, предупреди представителят на българските католици.

По думите му тя формира една идеологическа основа, която е противоречива и въвежда държавата в нарушаване на Конституцията - нарушава основни конституционни права като свободата на съвестта.

С нейна помощ се прави опит за нов обществен ред, в който държавата иззема ролята на семейството, упрекна той. Епископската конференция смята този документ за неприемлив и призовава българските управници да преразгледат документа и да предприемат реакция спрямо европейските институции, каза представителят на Католическата църква.

След православни и католици против документа се обявиха и Обединените евангелски църкви в България.

Да се съсредоточим върху истинската цел на конвенцията за защита на жените като жертви на насилие, призова британската посланичка Ема Хопкинс. УНИЦЕФ също даде рамо на Истанбулската конвенция, за да се защитят правата на децата, които често с жертви на насилие по света. Българската асоциация на университетските жени пък изказа недоумение от страховете и демонизирането на конвенцията, като призова тя да се ратифицира.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2721 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2018.01.28 | 17:10

8
Ами те нещата са ясни...всички по интелигентни и освободени хора са за приемането и,а всички нискообразовани,ограничени и примитивни хора,в това число традиционните религиозни общности,са против!

2018.01.23 | 19:17

7
ДА СЕ ОБЯВЯТ СРЕЩУ БОКО.ТОЙ ГИ КАРА ДА Я ГЛАСУВАТ.

2018.01.23 | 15:09

1
Боко е голям хитрец възпитан още от Живков не е педал и гласно няма да я подкрепи или отрече а тика другите напред като ОП и той като при всички други решения винаги остава "чист " .

2018.01.23 | 19:17

6
ТОЗИ ПЪТ ОБАЧЕ КРИЕНЕТО ЗАД ДРУГИТЕ РАБОТИ ПРОТИВ НЕГО, БОЙКО ВЕЧЕ ЗАГУБИ ПОЗИЦИИ ОТ ТОВА

2018.01.23 | 19:17

5
ЕЕЕЕЕ БРАВО, БРАВО, БРАВО! ДОЖИВЯХМЕ ЦЪРКВИ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ ПРОТИВ ЗЛОТО! мюфтиите и равините естествено не са против конвенцията сигурно дори я подкрепят... културни особености
А

2018.01.23 | 19:17

4
Мария Габриел какво е?

2018.01.23 | 17:52

3
Борисов много отдавна нареди на неговите депутати да гласуват по съвест а той пак върви по тъч линията .Чисто нали ???????

2018.01.23 | 17:51

2
Българската асоциация на университетските жени се обяви за промяна на името си на Българска асоциация на унисекските женомъжелгб

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини