Банско отчита ръст от 11.3% на събраните данъци

  • 23 януари 2018 11:18

  • 615
  • 0
Банско отчита ръст от 11.3% на събраните данъци
© novini.bg

Ръст от 11,3 на сто на събраните собствени приходи отчита община Банско след анализ на бюджетните показатели за 2017 г., съобщиха от общинския пресцентър. Събраните средства от местни данъци, такси и други локални приходи са 11 429 191 лева.

Най-сериозно е увеличението в събираемостта на туристическия данък - 26 процента. Повишението е в резултат на добрата работа на туристическия сектор, който започна да действа активно не само през зимния сезон, но и през летните месеци. От друга страна, извършваните от местната администрация проверки за нерегистрирани нощувки и контролът върху местата за настаняване дават своя резултат за намаляване на дела на сивия сектор, се посочва в съобщението.

Проектът на бюджет на общината за 2018 г. вече е внесен за разглеждане в общинския съвет. Приоритетите в инвестиционната програма са построяването на нова детска градина и доизграждане на подпорни стени по поречието на р. Глазне в района на населеното място. Планира се извършването на пълна рехабилитация на три главни улици в Банско - "Глазне", "България" и "Цар Симеон", както и на една в Добринище.

По отношение на социалната политика, с бюджетни средства ще бъде дофинансиран изпълняваният проект с Агенцията за социално подпомагане, с който се осигуряват лични асистенти на хора с увреждания. Дофинансирането ще позволи да бъдат наети още 10 асистенти извън одобрените от агенцията квоти.

Продължава да се изпълнява общинската програма за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, като за миналата година от финансиране са се възползвали пет семейни двойки, жители на общината.

Последвайте канала на

Десислава Станева
615 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини